Közhiteles címregiszterrendszert alakítanak ki

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Közhiteles címregiszterrendszert alakítanak ki Magyarországon, hogy létrejöjjön az egységes, az ország valamennyi címét lefedő adatbázis.

Közhiteles címregiszterrendszert alakítanak ki Magyarországon, hogy létrejöjjön az egységes, az ország valamennyi címét lefedő adatbázis - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.

A projekt nyitórendezvényén Simon Attila István közölte: a korszerűbb, pontosabb közhiteles címnyilvántartás elengedhetetlen a közigazgatási feladatok gyorsabb és egyszerűbb elvégzéséhez, a teljes lakosságot érintő adminisztrációs folyamat rövidebbé tételéhez.

Az Államreform Operatív Program (ÁROP) keretében megvalósítandó projekt célja az egységes jogszabályi és igazgatási környezet megteremtése; az adatgazdagítás, az adattisztítás, valamint a címfelmérés; továbbá a megfelelőnek ítélt közhiteles adatbázisok címadatainak elemzése során megfelelőnek ítélt, közhiteles adatok feltöltése az adatbázisba. A projekt végrehajtására 950 millió forint áll rendelkezésre.

A projekt költségét 85 százalék arányban uniós, 15 százalékban pedig nemzeti forrásból finanszírozzák. A projekt megvalósításában több mint 80 szakember vesz részt. A munka nagyságát jellemzi, hogy - a master nyilvántartás hiánya miatt - több mint 5 millió címadat karbantartását kell elvégezni. Magyarországon most több mint 7,5 millió telek és 9 millió ingatlan van. A lakások száma pedig a múlt év végi adatok szerint 4 358 858 volt. A projektet 2014. augusztus 31-én zárják le. Ennek eredményeként létrejön Magyarország első etalon nyilvántartása, a közhiteles címregiszter.

A projekt első lépéseként a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban, az ingatlan-nyilvántartásban és a postai címadatbázisban szereplő címeket pontosítják. A szükséges mértékben helyszíni felmérés is történik a lehető legteljesebb magyarországi címadatbázis előállítása érdekében.

Ezzel párhuzamosan a most elkezdett projekt keretében különböző fejlesztéseket hajtanak majd végre a személyi adat- és lakcímnyilvántartás, valamint az ingatlan-nyilvántartás közötti kapcsolatban párhuzamosan a címregiszterrendszer kialakításával.

A projektet konzorciumi formában valósítják meg, amelynek vezetője - azaz a projektgazda - a Vidékfejlesztési Minisztérium, tagja a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, továbbá a Földmérési és Távérzékelési Intézet, valamint a Magyar Posta Zrt. Az új rendszer létrehozásában közreműködik és szakmai támogató a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.