A többségnek csak teher az energetikai tanúsítvány

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A hirdetésekben csak elvétve tűnik fel a minősítés, viszont ahol szerepel, ott sokkal magasabb az átlagosnál a lakás energetikai minősége.

Az ingatlaneladók jellemzően az utolsó pillanatban készíttetik el az energetikai tanúsítványt, ami azt jelzi, hogy a dokumentumot adminisztratív tehernek tekintik - állapítja meg az Otthon Centrum ingatlan franchise hálózat közleménye.

A múlt év elejétől Magyarországon csak úgy adható el használt lakás, ha az eladó elkészítteti az energetikai tanúsítványát. Ennek ellenére a hirdetésekben csak elvétve tűnik fel a minősítés, viszont ahol szerepel, ott sokkal magasabb az átlagosnál a lakás energetikai minősége.

Az Otthon Centrum által végzett felmérés szerint a fővárosban a használt téglaépítésű lakások 29 százaléka G, 23 százaléka F, 17 százaléka pedig E besorolást kapott. A háromból két lakás az energetikai osztályzatok átlagos közeli sávjába esik.

A panellakások 41 százaléka E, 25 százaléka D besorolást kapott, vagyis jobbat, mint a téglaépítésűek.

A lakások energetikai besorolását ugyanúgy képezik, mint a háztartási gépekét: a legjobb kategória az A+, míg a sor végén az I- kategória áll.