Nem sikerült gyorsítani az építési eljárásokon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A dokumentumok rögzítése után nincs lehetőség a javításra, ahhoz a hatóság közreműködése kell. Mindez meghosszabbítja az átfutási időt.

Idén januártól az építési eljárásban a határidőre nem reagáló szakhatóság hozzájárulását megadottnak kell tekinteni, ennek ellenére az építésügyi hatóságok határidőn túl is várnak a szakhatósági véleményre - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal (IFK) Egyesület kedden az MTI-vel.

Fő szabályként ez év elejétől elektronikus lett az építési eljárás. Mivel az eljáráshoz szükséges dokumentumok rögzítése után a rendszer nem ad lehetőséget a javításra, így ha valamilyen adatot korrigálni kell, azt csak a hatóság közreműködésével lehet megtenni. Mindez meghosszabbítja az átfutási időt.

Az IFK tapasztalatai szerint a hatóságok többsége továbbra is kéri a dokumentumokat kinyomtatva is, amellett, hogy az ügyfél azt elektronikusan már beadta.

Az ügyfelek elégtelennek tartják a hatóságok számítógépes infrastruktúrájának a minőségét is. Az IFK a felsorolt problémák zömét azzal magyarázza, hogy túl sok változás zajlik egyszerre a közigazgatásban.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület 2009-ben jött létre, a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztők részvételével. Az IFK feladata a Magyarországon működő, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságok közös érdekeinek képviselete, továbbá az épített környezet minőségének fejlesztése.