A válság elintézte az építőanyag-ipart

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amíg 2008-ban 41 téglagyár működött, addig a számuk napjainkra 17-re csökkent, de ezek sem tevékenykednek egész évben.

A magyar építőanyag-ipar a válság kirobbanása, 2008 óta évi 7-8 százalékkal zsugorodott, a teljesítménye idén mintegy 700 milliárd forint lesz - mondta Szarka László, a Magyar Építőanyag Szövetség (MÉASZ) ügyvezetője az MTI-nek.

Amíg 2008-ban 41 téglagyár működött, addig a számuk napjainkra 17-re csökkent, de ezek sem tevékenykednek egész évben - vázolta a helyzetet Ladányi Ágnes, a Magyar Téglás Szövetség ügyvezetője. Naturális adat ma már nincs, miután megszűnt a termelés "kisméretű téglaegységben" való számbavétele.

A cserépipar annyival jobb helyzetben van a téglaiparhoz képest, hogy a cserép az alacsonyabb súlya miatt messzebbre szállítható gazdaságosan, így az export javít a mérlegen - tette hozzá az ügyvezető.

Az építőanyag-ipar az új építésben, a komplex épületenergetikai felújításban és a kkv-k telephely-fejlesztésében látja a növekedést. Példaként hozta fel az ügyvezető az osztrák Energie Check ingatlan energetikai korszerűsítési programot.

Ennek a programnak az esetében 100 millió euró állami támogatás 200 millió euró szja- és áfabevételt generált, továbbá a szén-dioxid-kibocsátás 50 ezer tonnával csökkent. Közvetett hatásként pedig 700 millió euró beruházást generált a hetedannyi állami támogatás.