Hamarosan fellendülhet a hitelezési kedv

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Magyarország visszacsúszott a KPMG ingatlanhitelezési hangulatindexében, de idén már enyhe növekedés várható.

A KPMG által évente elkészített régiós ingatlanhitelezési hangulatindexben Magyarország idén egy kilences listán a 7. helyre csúszott a tavalyi 5., a 2011-es 6. és a 2010-es 4. helyről - közölte a tanácsadó és könyvvizsgáló társaság az MTI-vel.

A magyar bankok ingatlanfinanszírozási hajlandósága visszaesett az elmúlt évhez képest, ezt mutatja az ingatlanhitelezési hangulatindex is. Mivel a felmérések 2013 közepén készültek, az MNB növekedési hitelprogramjának hatásai még nem érvényesülhettek - hangsúlyozta Dános Pál, a KPMG ingatlan-tanácsadási csoportjának igazgatója.

A felmérésből az is kiderül, hogy míg Szlovákiában és a balti államokban várhatóan csökken a kihelyezett hitelek mennyisége idén, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában enyhe növekedés várható.

A felmérés 40, a kelet-közép-európai ingatlanszektorban aktív bank részvételével készült. A felmérést főként mélyinterjúk keretében végzik, a vezető pénzintézetek képviselőit megkérdezésével. A KPMG felmérése a balti államokra, Bulgáriára, a Csehországra, Magyarországra, Lengyelországra, Romániára, Szerbiára, Szlovákiára és Szlovéniára terjedt ki.

Az utolsó három évben Csehország áll az index alapján felállított rangsor első helyén. Tavaly és tavalyelőtt Lengyelország állt a második helyen, de idén visszacsúszott a harmadik helyre. Idén Szlovákia a második helyezett.

Továbbra is csak az üzletileg jól megalapozott ingatlanprojekteknek van esélyük hitelhez jutni Közép-Kelet-Európában - állapítja meg a KPMG.

A régió ingatlan beruházásainak értéke az első félévben elérte a 4,5 milliárd eurót, ami 60 százalékkal több, mint 2012 hasonló időszakában. A beruházások 80 százaléka Lengyelországra és Csehországra koncentrálódik.