Javult az első lakásukat vásárlók helyzete

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A támogatási rendszer mellett a kedvezőbb lakásárak és az alacsonyabb kamatok segítik az első lakásukat vásárló fiatalokat.

Az első lakásukat vásárlók helyzete jelentősen javult az elmúlt években, a támogatási rendszer mellett a kedvezőbb lakásárak és az alacsonyabb kamatok segítik az első lakásukat vásárló fiatalokat - közölte az FHB Jelzálogbank szerdán az MTI-vel.

Az FHB 2011 óta készít elemzést az első lakásukat vásárlók helyzetéről. Idén az alacsony infláció és a reálbérek növekedése miatt javult a fiatalok jövedelmi helyzete, ami a csökkenő lakásárakkal együtt kedvezőbb pozícióba hozta őket.

Példaként hozza fel az elemzés azt, hogy egy négyzetméter lakásért hány hónapot kell dolgozni. A kereset az egy adózóra jutó nettó jövedelmet jelenti. Így a csúcson, 2004-ben 2,1 havi jövedelembe került egy négyzetméter lakás, tavaly 1,3 hónap volt az átlag, ami az idén 1,2 hónapra csökkent.

Az említett számok az országos átlagot mutatják, Budapesten negyedével többet kell dolgozni egy négyzetméter lakásért - jegyzik meg a felmérés készítői.