Árfolyamgát - októberben 209 új szerződést kötöttek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az árfolyamgát II. konstrukció hatályba lépése óta nem volt még ilyen kevés szerződés.

Októberben 209 darab új árfolyamgát-szerződést kötöttek a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel, ami a legalacsonyabb az árfolyamgát II. konstrukció hatályba lépése óta - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján.

Az MNB által publikált grafikon szerint tavaly december óta - egy-két hónaptól eltekintve - folyamatosan csökken az új árfolyamgát-szerződések száma, míg 2012 decemberében még mintegy 14 ezer új szerződést kötöttek, augusztus óta havi ezernél is kevesebbet. Az árfolyamgátba belépők számát ugyanakkor a jövőben növelheti, hogy a parlament november 5-én döntött a konstrukció belépési feltételeinek könnyítéséről. A rögzített árfolyammal a korábbi 90 nap helyett 180 napos késedelemben levők is élhetnek, ahogy azok is, akik 20 millió forintnál több devizahitelt vettek fel, illetve fizetéskönnyítő program hatálya alatt állnak.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke november közepén úgy vélekedett, hogy a kibővített árfolyamgáthoz a következő néhány hétben, hónapban "százezres nagyságrendben" csatlakoznak a magyar hitelfelvevők, köztük több tízezren olyanok is, akik eddig nemfizetők voltak.

2012. április 1. és 2013. október 31. között összesen 165 773 darab szerződést kötöttek, a korábbi 5712 darab árfolyamgát I. szerződéssel együtt 171 485 darabot.

A már megnyitott, aktív gyűjtőszámlák száma 2013. október 31-én 160 570 darab volt, 226 darabbal kevesebb, mint az előző hónap végén.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya az időszak végén 1302,953 milliárd forintot tett ki, az ehhez kapcsolódó gyűjtőszámlahitel állomány pedig 11,781 milliárd forint volt október végén. A gyűjtőszámlák állománya októberben 865 millió forinttal nőtt.

Az árfolyamgát konstrukcióban résztvevő devizahiteles ügyfelek októberben 1,883 milliárd forint, eddig pedig összesen 22,323 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek.

A jegybank a publikált adatok kapcsán megjegyzi, hogy a gyűjtőszámlák száma azért kevesebb, mint a megkötött szerződéseké, mert az előbbieket a szerződéskötések után, egy későbbi időpontban nyitják meg. A megkötött szerződések közül csak azok lépnek életbe, amelyek esetében a hiteladós legkésőbb a gyűjtőszámlahitel első folyósításáig megfelel a törvényi feltételeknek. A gyűjtőszámlahitel-számlák darabszámát és állományát az időközben lejáró, kifutó hitelek is csökkentik.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.