A Civil Összefogás Fórum (CÖF) az EU-hoz fordult a devizahitelek ügyében

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A devizahitelek ügyében az EU-hoz fordult a CÖF, miután az ombudsman a szervezet kérése ellenére sem kért alkotmányossági felülvizsgálatot az Alkotmánybíróságtól.

A CÖF és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) vezetősége úgy döntött, hogy "a károsultak által a CÖF-höz eljuttatott legfontosabb, a bankok rosszhiszeműségét bizonyító okiratokat megküldi az Európai Unió igazságügyi biztosának, Viviane Reding Asszonynak, aki harcos jogvédőként már korábban többször bizonyított, és most lehetőség kínálkozik számára, hogy síkra szálljon a magyarországi devizahitel-károsultak védelmében is" - olvasható a civil szervezet közleményében.


A CÖF emlékeztetett arra, hogy kérte az ombudsmantól, forduljon az Ab-hoz és kezdeményezze a Kúria vitatott jogegységi határozatának alkotmányossági felülvizsgálatát. "Ez azért is fontos lett volna, mert a CÖF egyetért azzal a Miniszterelnök által megfogalmazott nézettel, hogy a Kúria nem a devizahitel károsultak, hanem a bankok oldalára állt" - olvasható a közleményben.


"Sajnálatos módon Székely László alapjogi biztos a kérés teljesítésétől elzárkózott", ezért döntött úgy a civil szervezet, hogy az EU-hoz fordul. A kormány november végén kért alkotmányértelmezést a devizahitelek ügyében az Ab-től, amely hétfőn megkezdte a határozattervezet tárgyalását.