Tornyok maguktól növő téglákból

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Három torony kerül felépítésre, úgy, hogy hogy a téglái 100%-ban szerves anyagok, és maguktól nőnek.

A New York-i Modern Művészetek Múzeuma egy újszerű ötlettel állt elő. Ha a 20. század a fizikáé volt, akkor 21. század a biológiáé. Három torony kerül felépítésre, mindenféle pazarlás és nem megújuló energia nélkül. Aminek az érdekessége, hogy a téglái 100%-ban szerves anyagok, és maguktól nőnek.

A David Benjamin építész által tervezett kiállítás június végén nyitja meg a kapuit, amiben 3 torony lesz látogatható. Az építmények tégláit úgy állítják elő, hogy kukoricacsuhé és micélium keverékét öntik formákba amiből a matéria szögletes alakban nő ki. A feldarabolt kukoricacsuhéból és gombákból álló téglákat a napfény visszaverésére alkalmas anyagból készített vázra helyezik, ezzel segítve elő a növekedésüket.

Benjamin a Fiatal Építészek Program keretein kerül nyerte el a lehetőséget, hogy megvalósítsa terveit. A pályázat feltételei közt szerepelt, hogy az épület könnyen szétszerelhető legyen, és ne járjon hulladékkal. A tornyok ezeknek a feltételeknek tökéletesen megfelelnek, hiszen az építmény nem termel szén-dioxidot, és lebontása után sem vesznek kárba darabjai. A vázat a kiállításba bevont cég visszaveszi, a bio téglákat pedig komposztálják.

Képek az építményről >>