A csehek még nem félnek a devizahiteltől

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nőtt a devizahitelek iránti érdeklődés a csehországi bankokban azt követően, hogy a prágai jegybank novemberi beavatkozásával gyengítette a koronát az euróval szemben.

A Cseh Nemzeti Bank tavaly novemberben avatkozott be a piacon és a továbbiakban is az a célja, hogy 27 korona felett tartsa az euró árfolyamát. A gyengébb korona - korábban egy euró 26 korona volt - a jegybank szerint megakadályozhatja a deflációt és segíti a cseh kivitelt is. Miroslav Singer jegybanki kormányzó szerint ez az állapot legalább 2015 tavaszáig fennmarad.

A jegybank szerdai közleménye szerint a csehországi bankok eddig mintegy 451 milliárd korona értékű hitelt folyósítottak ügyfeleiknek devizában, elsősorban euróban. Ez az összeg 2002 óta most a legmagasabb, s az összes kölcsön mintegy 20 százalékát teszi ki.

A devizahitelek több mint felét olyan cégek vették fel, amelyek székhelye a Cseh Köztársaságon kívül van, s csak egy részük tevékeny a cseh piacon is. A jegybank most elemzést készít arról, hogy mi késztette ezeket a vállalatokat csehországi devizahitelek felvételére. Pénzügyi elemzők szerint az egyik magyarázat az, hogy a csehországi bankoknak jelenleg készpénzfeleslegük van, ezért könnyebben kölcsönöznek, mint a más országok pénzintézetei.

Ugyanakkor nagyon megugrottak a cseh cégek és magánszemélyek devizahitel felvételei is. A Hospodárské Noviny című gazdasági napilapban nyilatkozó pénzügyi elemzők szerint ez alapvetően a jegybank lépésének nem várt és nem tervezett visszhangja. Tavaly novemberben és decemberben a devizahitelek értéke éves szinten mintegy 30 százalékkal emelkedett.

A devizahitelek ebben az esetben befektetések, hiszen a korona árfolyamának változásával másfél évig nemigen kell számolni. Ugyanakkor gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a jegybank beavatkozásának megszüntetése után a korona gyengülni fog, így a mai devizahitelesek jobb, nekik kedvező árfolyamon tudják törleszteni hiteleiket.