Osztrák menedékjogot kér egy nő a devizahitele miatt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Győrbe, az osztrák konzuli képviseletre utazik egy makói nyugdíjas, hogy menedékjogot kérjen Ausztriába.

Az alábbi történet a delmagyar.hu-n látott napvilágot, miszerint a 56 éves makói rokkantnyugdíjas is a devizahitel csapdájába esett. 5 éve vett fel hitelt, amikor az osztrák határ mellett vett egy házat, ami egy régi gyárépület területén lett kialakítva. Erre azért volt szüksége, hogy közelebb legyen fiához, aki kint dolgozik Ausztriában és úgy gondolta, hogy kiegészítő munkát is könnyebben talál a határ másik oldalán. A kölcsönt azért vette fel, mert a makói házát 10 éven keresztül nem tudta eladni, nem kellett senkinek.

6 és fél milliót vett fel svájcifrank-alapú hitelben. Férje és az Ő 150 ezer forintos keresetéből tudják majd fizetni a havi 30 ezer forintos törlesztőrészletet - gondolta a felvételkor. Férje viszont egy öregek otthonába költözött, az idős nő egyedül maradt, és a törlesztőrészlet is megugrott. A havi 30 helyett már 100 ezret kellett fizetnie, és a felvett összeg (5 év törlesztés után) 12 millióra hágott. A bank a nő 32 ezer forintos rokkantnyugdíjára egyből ráteszi a kezét, így teljesen ellehetetlenült.

A makói házát megpróbálta felajánlani a Nemzeti Eszközkezelőnek, viszont ezt nem teheti meg, csak a bank hozzájárulásával, ahol azt mondták neki, hogy a 30 napos határidő lejárt, várjon türelemmel. Már a gyógyszereit is az orvosa veszi neki (lám, akadnak még segítőkész emberek).

Végső elkeseredésében menedékjogért folyamodik. Győrbe utazik, hogy leadja a szükséges iratokat Ausztria magyarországi képviseletének. Nem sok esély van, hogy kérelmét elfogadják, de a története tanulságos, és sokak számára ismerős lehet.