Tovább gyorsult a beruházások növekedése

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az eddigi legnagyobb előző negyedévi 14,9 százalékos növekedés ütemét is jelentősen túllépve, a beruházások volumene 22,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A tavalyi negyedik negyedévhez képest 0,5 százalékkal nőttek a beruházások - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építési beruházások 20,2, a gépberuházások 25,2 százalékkal haladták meg a tavalyi első negyedévit. Az átlagosnál is jobban, 27,6 százalékkal nőttek a beruházások a feldolgozóiparban.

A tavalyi első negyedév, amikor folyamatos zsugorodás végén még utoljára 8,7 százalékkal elmaradt a beruházások volumene az egy évvel korábbitól, alacsony bázist jelent. A következő negyedévekben már rendre emelkedést mért a KSH éves összevetésben: 2013 második negyedévében 4,6 százalékkal, a harmadik negyedévben 9,8, a negyedik negyedévben 14,9 százalékkal növekedtek a beruházások.

A beruházások egyharmadát adó feldolgozóiparban a beruházások az egy évvel azelőtti 13,4 százalékos visszaesést jelző  mélypontról rugaszkodott el. A növekedés elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ágazatok (gumi, műanyag, nemfém ásványi termék gyártása, textília, bőrtermékek, számítógép, elektronikai optikai termékek gyártása) beruházásainak köszönhető. Számottevően nőttek még a beruházások az élelmiszeriparban is.

A nagy súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás, raktározás területén nőttek a legdinamikusabban, 64,6 százalékkal a beruházások, amihez  elsősorban a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, a járműparkok bővítése, valamint a vasútépítések, felújítások, alsóbbrendű útvonalak és egyéb útépítések járultak hozzá.

Az építőipari beruházások 14,2 százalékos növekedése viszont már az ötödik negyedévi emelkedést jelzi, hiszen sokéves hanyatlás után a bázisidőszakban megindult már a növekedés 5,6 százalékkal.

Jelentősen, 57,7 százalékkal nőttek a beruházások a lízinget is tartalmazó adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, és az információ és kommunikáció (24,2 százalék) nemzetgazdasági ágakban. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül több mint két és félszeresére nőtt a művészet, a szórakoztatás, a szabadidő nemzetgazdasági ág beruházási teljesítménye, ami egyedi nagyberuházások eredménye.

Csökkentek a beruházások a pénzügyi, a biztosítási tevékenység (5,4 százalék), a kereskedelem, a gépjárműjavítás (2,8 százalék) és az ingatlanügyletek (0,9 százalék) terén.