Európában erősödik a befektetési ingatlanpiac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az első negyedévben 32,2 milliárd euró értékben cseréltek gazdát ingatlanok az európai befektetési piacon.

Az első negyedévben 32,2 milliárd euró értékben cseréltek gazdát ingatlanok az európai befektetési piacon, ez a legmagasabb érték a 2008-as válság kezdete óta - tette közzé a DTZ ingatlan tanácsadó cég.

A kelet-közép-európai piacokon 20 százalékot esett a forgalom egy év alatt: 1,1 milliárd értékben vettek ingatlanokat az első negyedévben a befektetők, ez a teljes európai befektetési volumen csupán 3,4 százaléka. A régiós forgalom 72 százaléka Lengyelországra jutott.

A legerősebb Európában továbbra is a brit és a német ingatlanbefektetési piac. Az Egyesült Királyságban 11,2 milliárd, Németországban 9,4 milliárd, míg Franciaországban 3,8 milliárd euró értékben vettek ingatlanokat az első negyedévben a befektetők. Különösen Franciaországban magas a kontinensen kívülről érkező tőke aránya. A mi régiónkban a teljes negyedéves befektetés 44 százaléka ilyen befektetői körnek köszönhető, akik leginkább a lengyel piacon aktívak.

Kezd visszatérni az érdeklődés a periféria országai iránt, a spanyol, az ír és az olasz piacok összesen 2,6 milliárd euróval duplázták az egy évvel ezelőtti szintet. A javuló gazdasági mutatók és a rekord alacsony államkötvény hozamok vonzó árazást eredményeztek a spanyol és olasz ingatlanpiacon. Írország még mindig a legjobb ár-érték arányú piacok közé tartozik, az erős kereslet és a kiéleződő verseny azonban más országok irányába tereli a befektetői figyelmet.

"A Magyarország iránt érdeklődő befektetők között már kezdenek megjelenni a válság előtt aktív, nagy nemzetközi ingatlanalapok is, igaz még nagyon konzervatív befektetési politikával és visszafogott elkölthető pénzmennyiséggel" - mondta Lindwurm György, a DTZ befektetési igazgatója.