MNB: csökkent a lakosság hitel- és betétállománya is júliusban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A háztartások nettó hiteltörlesztők voltak júliusban, valamint betéteik állománya is tovább csökkent a szezonálisan igazított adatok szerint.

A vállalatok hitelállománya szintén csökkent, míg betéteiket növelték - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett statisztikájából.

Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 20,1 milliárd forintos csökkentést mutatott. Szezonális igazítás nélkül 12,1 milliárd forinttal csökkent az állomány, ezen belül a forinthiteleké 21,5 milliárd forinttal bővült, míg a lakossági  devizahitelek állománya 33,6 milliárd forinttal csökkent.

A háztartások betétállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve, szezonálisan igazítva 27,1 milliárd forinttal, míg igazítás nélkül 11,6 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem korrigált adatok szerint a forintbetétek esetében 4,0 milliárd forintos betételhelyezés, a devizabetéteknél pedig 15,7 milliárd forint nettó betétkivonás történt.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya tranzakciókból adódóan szezonálisan igazítva 19,2 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 35,1 milliárd forinttal csökkent. A kiigazítatlan adatok szerint a forinthitelek állománya tranzakcióból eredően 3,8 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahiteleké 38,8 milliárd forinttal csökkent. A vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya - tranzakciókból eredően - 0,2 milliárd forinttal nőtt.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 115,1 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 161,6 milliárd forinttal nőtt. A kiigazított adatok szerint a vállalatok forintbetétben 88,9 milliárd, devizabetétben  72,7 milliárd forintot helyeztek el júliusban.