A megfelelő ingatlanok hiánya gátolja a befektetési ingatlanpiac fejlődését

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Idén eddig 450 millió euró értékben vásároltak ingatlant befektetési céllal Magyarországon.

Idén eddig 450 millió euró értékben vásároltak ingatlant befektetési céllal Magyarországon, amennyiben év végéig lezárul a függőben lévő 200 milliónyi tranzakció, akkor a tavalyihoz képest 80 százalékkal is növekedhet a befektetési célú értékesítés, de a fejlődés gátja az, hogy nincs elegendő, erre a célra megfelelő ingatlan - mondta Lindwurm György, a DTZ Hungary Zrt. ingatlan tanácsadó befektetési igazgatója szerdán sajtótájékoztatón.

A nemzetközi ingatlan tanácsadó magyar leányvállalatának a tapasztalata szerint a befektetési célú ingatlanok főleg irodaépületek, amelyeknél - a helytől függően - 7-8 százalékos hozamot lehet elérni. Ehhez társul még - középtávon - évi 2-3 százalékos értéknövekedés - tette hozzá az igazgató, megjegyezve azt, hogy ez nemzetközi összehasonlításban magasnak számít.

A befektetők a hosszabb távra, nagy arányban bérbe adott, jó minőségű ingatlanokat keresik. Kezdenek visszatérni - de egyelőre csak visszafogott pénzmennyiséggel - a nagy ingatlanalapok is az országba - tette hozzá Lindwurm György.

Az irodapiacon - annak ellenére, hogy még mindig 20 százalékhoz közeli a kihasználatlanság - az 1500 négyzetméter feletti igényeket nehéz kielégíteni. Ennek pedig az az oka, hogy 3-4 éve minimális volt a fejlesztés ezen a részpiacon - jegyezte meg Simonyi Balázs üzletágvezető.

Idén a szolgáltató cégek valamint az állam volt a legnagyobb bérlő, náluk előfordult a meglévő területek bővítése is.  Jelenleg minimális a spekulatív - az előzetes bérbeadás nélküli - fejlesztés, az Atenor és a Skanska végez ilyet, saját tőkéből. Annak a fejlesztőnek, aki hitelből építene új irodaházat, legalább 40 százalékos előbérletet kell felmutatnia a bank felé, így spekulatív fejlesztés csak saját tőkéből lehetséges - tette hozzá az üzletágvezető, megjegyezve: helyzeti előnye van annak, aki kész irodát tud kínálni a bérlőknek.

A bérlők átlagosan 10-15 év után váltanak épületet, mivel ennyi idő után avul el műszakilag az addig bérelt terület, így tovább már nem hosszabbítják a meglévő bérletüket.

Az ipari és logisztikai ingatlanok piacáról Joó Domokos üzletágvezető számolt be. A kereslet megnőtt ezen a részpiacon, viszont új átadás nem volt idén. A harmadik negyedév végére 200 ezer négyzetmétert tett ki a bérbeadás, ez a tavalyi teljes bérléssel azonos. Az átlagos bérelt terület pedig egy év alatt 2 ezerről közel 3 ezer négyzetméterre növekedett. Az üresedési ráta pedig 23-ről 18 százalékra csökkent ezen idő alatt.