Bérlakás-építési programot javasol a Jobbik

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Z. Kárpát Dániel - a Jobbik frakcióvezető-helyettese - fiatal családosoknak bérlakás-építési program indítását javasolta budapesti sajtótájékoztatóján.

Részben korábbi magyar és osztrák példák alapján bérlakás-építési programot javasol a politikus, ugyanis szerinte a fiatalok többségének nincs anyagi fedezete arra, hogy lakást vegyen önerőből. Véleményük szerint ez a lépés lelassítaná a kivándorlást, növelné a gyermekvállalási hajlandóságot és a gazdaságra is pozitív hatással lenne.

Előzetes becslések alapján az első évben 50-60 milliárd forintból el lehetne indítani a programot. Ezt a pénzt az integrációs programokra elkülönített forrásból biztosítanák. Pár éven belül a lakások bérleti díja módosulhat törlesztő részletté és tulajdonjogot szerezhetnek a fiatalok ha betartják a minimális együttélési feltételeket - közölte a politikus.

A Jobbik javaslata szerint kizárólag magyar kivitelezhetők vehetnének részt a programban és a lehetőségekhez képest csak magyar cégekre bíznák a beszállítást is. A képviselő javasolja, hogy a kormány mérje fel a több, mint félmillió üresen álló ingatlan állapotát és tulajdonosi szerkezetét.