Az LMP szerint Magyarországon lakhatási válság van

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az LMP országgyűlési képviselője közösségi bérlakásprogrammal oldaná meg a nagyjából 300 ezer családot érintő lakhatási válságot.

Gerstmár Ferenc sajtótájékoztatóján közölte, hogy pártja egy olyan támogatási rendszert hozna létre, amely érdekeltté tenné a Magyarországon közel félmillió üresen álló lakás tulajdonosát az ingatlanok kiadásában szociálisan rászorulók részére, megfelelő jogi és finanszírozási garanciák bevezetésével, az önkormányzatok és a kormány szerepvállalásával.

Öt-hatmilliárd forintból 10 ezer család lakhatását lehetne ily módon biztosítani. Szavai szerint pártja támogatja a szakmai szervezetek által kidolgozott szociális lakásügynökség koncepcióját, melynek lényege, hogy a magántulajdonban lévő lakásokat az ügynökségen keresztül adná ki a tulajdonos úgy, hogy az ügynökség garanciát vállalna a lakás állapotára és átvállalná az ingatlan kiadása körüli teendők intézését.

Az önkormányzatoknak a piaci és a "megfizethető ár" közti különbséget kellene állnia, amely családonként körülbelül 20-30 ezer forintot jelentene – mondta a politikus.