Akár 2.5 millió forint állami támogatás lakásvásárláshoz

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Júliustól újra igénybe lehet venni a (korábban félszocpolnak hívott) CSOK támogatást.

Családok otthonteremtési kedvezményére lett keresztelve a korábban félszocpolként ismert állami támogatás. Ugyanis az állam július elsejétől megkönnyítené a fészket rakni vágyók terveit.
Az igényelt összeg nagysága függ a meglévő gyermekek számától, a lakás alapterületétől, illetve az ingatlan energiabesorolásától.

Az összeg nagyságán nem változtat, hogy építkezni kívánunk, bővíteni, vagy használt lakást szeretnénk vásárolni.

Annyiban módosult a támogatás, hogy már egy gyermek után is fel lehet venni, illetve a 24. hetében lévő magzat is már gyermeknek számít.

A kölcsönszerződés után született gyermekek után kevesebb összeg jár, 400 ezer forint. Ebben az esetben nem számít az ingatlan energiabesorolása és mérete.

A CSOK beleszámít az önerőbe is ha szükség lenne hitel felvételére a lakásvásárláshoz. Így a meglévő gyermekek utáni támogatás összegével, nagyobb önerővel indulhatunk.

A támogatást az ingatlan adásvételi szerződésének megkötése után 120 napon belül lehet igényelni. A 2015. március 4-e előtti szerződésekre nem lehet kérni támogatást. A CSOK igénylésére pedig július elseje után adható be a kérelem, ugyanis akkortól lesz érvényben.