Mérgek vannak az otthonodban. Tudsz róla?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Most megtudhatod hogyan azonosítsd a rákkeltő anyagokat a lakásodban.

Belegondolni is szörnyű, hogy otthonunkban olyan rákkeltő anyagok vehetnek minket körbe, amelyekről fogalmunk sincs, hogy folyamatosan mérgeznek minket. Ezek a mérgek nem maradhatnak otthonunkban egészségkárosító hatásuk miatt, azonnal meg kell szabadulnunk tőlük.

Megmutatjuk hogyan ismerheted fel a téged és családodat körülvevő mérgeket.

A penész nyomában

Otthonunkban a leggyakrabban előforduló méreg a penész. Ez egy gombafajta ami a nyirkos és meleg környezetet kedveli. Könnyen megtalálhatjuk, hiszen jellegzetes dohos szagot áraszt, illetve a felület ahol megtelepszik, el van színeződve. Általában zöldes, feketés árnyalatban szokott előfordulni. A penészes felületet súroló és fertőtlenítő szerrel alaposan sikáljuk át és szüntessük meg a forrást (pl. egy szivárgó cső)

Penész a lakásban

Radioaktív részecskék

Az egyik legveszélyesebb anyag az emberi szervezetre. Nemcsak hogy nem látható, de szaga és ha ne adj’ isten a szánkba kerülne, íze sincs. Házilag nem tudjuk kimutatni. Otthonunkba - ha nem atomerőműben dolgozunk - a széllel juthat be. Levegőbe leginkább úgy juthat ha szállítás közben megsérül a tároló burkolata és azon keresztül szivárog ki. Új ház vásárlása előtt ajánlatos egy mérést csinálni, de ezt sajnos csak szakemberre tudjuk bízni. De az egészségért mindent!

radioaktív részecskék otthon

Azbeszt

1920 és 1970 között használták leginkább az építkezéseken szigetelésként. Rendkívül gyúlékony és rákkeltő hatású, mikroszemcsés szálait belélegezve tüdőrákot kaphatunk. Szerencsére az eladónak közölnie kell, hogy használtak-e azbesztet az építés során; ha tudomásunk van róla, hogy otthonunkban van, azonnal el kell távolítani.

azbeszt a linóleum alatt

Ezeknek tudatában figyeljünk oda, hogy otthonunkat higiénikusan tartsuk. Gyakran szellőztessünk, takarítsunk, ugyanis ezek hiányában nagy az esély rá, hogy allergiásak is lehetünk.