Átalakított náci bunkerekben is lakhatnak a hollandok

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A hétvégén Hollandiában nemzeti “bunkernapot” tartottak, ahol a látogatók betekinthettek a II. világháború idejében épült bunkerekbe.

1942-ben építette Hitler azt az Atlanti-óceán partján végighúzódó bunker rendszert, amibe most betekintést nyerhettek az arra járók. Két év alatt nagyjából tízezer bunker épült fel, mely összekötötte Hollandia, Belgium és Franciaország partjait.

Bunkerek Hollandiában

A bunkereket fizetett alkalmazottak, internálótáborokból odahurcoltak és hadifoglyok építették. Mindent elbontottak, ami a bunkerek útjában állt. A háború után a hollandok próbálták visszaállítani a környékben és a környezetben okozott károkat, azonban a part a mai napig sem nyerte vissza eredeti kinézetét a helyrehozhatatlan károknak köszönhetően.

Bunker múzeum Hollandiában

Néhány bunkert elbontottak, néhányat pedig hasznosítottak. Raktárnak, nyaralónak, bárnak, vagy étteremnek alakították át őket, így csalogatva oda a vendégeket.

Megfigyelő bunker Hollandia partjain

Ezekbe a bunkerekbe lehetett betekinteni a hétvégi “nyílt nap” alkalmából - tudtuk meg a mult-kor.hu-tól. Az egyik főbb látványosság volt a 608-as számú parancsnoki bunker, eredeti felszereléseivel. Érdekes, hogy nem lehet hallani rémhíreket, hogy valamelyikben szellemek kísértenének, vagy valamelyikből esetleg náci zombik törnének elő, hogy megvédjék kincseiket.