Az MNB tovább forintosítja a devizahiteleket

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Magyar Nemzeti Bank készen áll a további kifizetésekre.

A közlemény szerint a jegybanki deviza-eladási programmal a lakossági jelzáloghitelek forintosításához hasonlóan biztosítható, hogy a konverziós folyamat ezúttal is rendezetten és a forint árfolyamára, valamint a pénzügyi rendszer stabilitására gyakorolt érdemi hatás nélkül menjen végbe.

A devizaalapú gépjármű- és személyi-hitelállomány egyrészről árfolyamkockázatot jelent az érintett mintegy 250 ezer háztartás számára, másrészről ezek a hiteladósok a devizahitelükön felül egyéb, jellemzően már forintosított jelzáloghitellel is rendelkeznek - mutatnak rá a közleményben.

A monetáris tanács az érintett hitelek forintosítására 1,1 milliárd eurós maximális keretet szabott meg, mivel a bankoknál és egyéb pénzügyi szolgáltatóknál ekkora lakossági devizahitel-állomány maradt a deviza-jelzáloghitelek forintosítását követően a 2015. első negyedéves adatok alapján.

Az MNB a kapcsolódó jegybanki deviza-eladási eszközt nemcsak közvetlenül a jegybanki partnerkör, hanem közvetve, a partnerkörbe tartozó intézményeken keresztül, az ilyen hitelállománnyal rendelkező pénzügyi szolgáltatók teljes körének rendelkezésére bocsátja.

A jegybank kész arra, hogy feltétel nélkül, azonnal a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók rendelkezésére bocsássa a konverzióhoz szükséges devizát, de lehetővé teszi, hogy a hitelintézetek legfeljebb egy éven át az MNB-nél tartsák a megvásárolt összeget. Az MNB szerint a bőséges devizatartalék-többletből adódóan a jegybank deviza-eladási programja mellett is biztosított a hosszú távú devizatartalék-megfelelés.