Lakásfelújítás előtt állok - Ingatlanok.hu segédlet

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Közhely, de igazságtartalma vitathatatlan: a ház körül mindig van tenni- és javítanivaló, és ez nemcsak családi, kertes házakra, hanem a lakásokra is igaz.

Milyen tennivalóink vannak, ha a felújítás az, amit elsődleges nyári programnak beterveztünk?

Lakásfelújítással kapcsolatos ötletekből nem szenvedünk hiányt az Interneten sem, bár azt tudni kell: az ingatlan felújítás nemcsak azért fontos, mert esztétikailag igényesebb a végeredmény, hanem azért is, mert a felújítás a hosszú távú befektetés egyik formája. Nőhet a felújított ház / lakás értéke, csökkenhetnek a közüzemi díjak, sőt, arról nem is beszélve, hogy az Energetikai Tanúsítvány (amelyet adásvételnél törvényileg kötelezve vagyunk elkészíteni) értékei is az ingatlanunk értékét növelik majd.

A lakásfelújítás nem engedélyköteles az esetek többségében: azon felújítási munkálatok esetén kell csupán hatósági engedélyt kérni, amelyek főfalak, tetősíkok, kémények és a gázrendszer áthelyezését érintik.

Mivel érdemes kezdeni, és mikre érdemes odafigyelni a felújításnál?

Érdemes a szigeteléssel, a nyílászárók cseréjével, ill. felújításával kezdeni. Télen a lakás bent fogja így a meleget, a falak nem vizesednek át, és csökkenthetők a későbbi költségek.

Fűtésrendszer és elektromos hálózat korszerűsítése is felmerülhet - ezeket minden esetben szakember segítségével végezzük el.

Nem szabad elfeledkezni a tartószerkezetek és a tető folyamatos ellenőrzéséről sem, a be- és felázást elkerülendő.

Ezeken túl a padló, a csempe és a fürdőszobai berendezések cseréje az, ami a költségesebb beruházások sorát erősíti - a jó választás és a minőség a későbbiekben sok-sok ezer forint extra kiadástól kímélhet meg bennünket, ha újabb lakásfelújításba kezdünk.

Amennyiben úgy érezzük, hogy egy-egy részfeladat, vagy éppen a munkálatok egésze meghaladja szakértelmünket, feltétlenül érdemes szakemberhez fordulni, aki segítséget nyújthat nagyon sok, a felújítással kapcsolatban felmerülő kérdésben. Ami nagyon fontos, az az, hogy szakember(eke)t csak akkor hívjunk lakásunkba, ha a beépítendő anyag már a helyszínen van - a nyilvánvaló kellemetlenségen kívül plusz költségeink is keletkezhetnek.

Az árak tekintetében - ha tényleg szakemberekhez fordulunk - csak tájékoztató jellegű adatokat találunk az interneten, hiszen a pontos felújítási árakat csak a helyszíni szemle után kapunk jellemzően. Nyugodtan keressünk rá a különböző cégek, mesteremberek ajánlataira, az esetenként nem soknak tűnő különbség nagy tételben már igen tetemes összeget jelenthet.

Az anyagiak tekintetében fontos előzetes kalkulációt végezni, mielőtt nekiállunk az ingatlant felújítani. Amennyiben úgy érezzük, önerőből nem működőképes a dolog, fordulhatunk ezen felújítási hitel-kalkulátor segítségéhez, amely használatával több bank ajánlatát is látjuk egyidejűleg.