Nyaralás – hotel, apartmanok, magánszemélyektől bérelt lakások

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nyaralás, apartmanok, hotelszobák, vagy akár magánszemélyektől bérelt lakások - erről olvashatunk az alábbiakban.

Mivel hamarosan eljön annak a napja, hogy nem az államnak dolgozunk, hanem magunknak (nagyjából július közepéig dolgozik egy átlagos munkavállaló azért, hogy az államnak járó adókat és járulékokat kifizesse) akár körbe is nézhetünk, hogy a jól megérdemelt pihenésünket hol tudnánk érdemben eltölteni.

Nézzük először milyen lehetőségek várnak azokra, akik nem otthon ülve szeretnék a nyarat eltölteni, hanem elutaznának valahová barát / barátnő és / vagy család társaságában (az „és” verziót csak az igazán merészeknek ajánlanánk). Nyilvánvalóan a hotel tűnik a legkézenfekvőbb és legtöbbször a legbiztonságosabb megoldásnak is - bár gyakran ezek a legdrágább lehetőségek. A hotelek minőségét csillagokkal szokás megjelölni - itthon a 2-5 csillagig terjedő értékeléssel találkozunk. A csillagokat feltételrendszer teljesítésével érdemlik ki a hotelek, amelyek a szobák nagyságágára, berendezésére és felszereltségére, a vizesblokk mennyiségére, berendezésére és felszereltségére, a személyzet öltözékére, a kötelező szolgáltatásokra (recepciószolgálat, textilváltás rendje, étkezési szolgáltatások), és a fakultatív szolgáltatásokkal elérendő pontszámra terjednek ki.

Az árakat többféle tényező is alakítja, a szezontól kezdve a szálloda elhelyezkedéséig bezárólag.

Például egy Siófokón lévő, a Balaton partjától néhány száz méterre elhelyezkedő szállodában körülbelül 6000 Ft / fő / éj az, amiért szálláshoz juthatunk, amelyben reggeli, ingyen wifi, ingyen parkolás is benne foglaltatik.

Ha nem valamelyik hotelra esik a választásunk, akkor kinézhetünk egy apartmant is szabadságunk eltöltésének helyszínéül (vagy ha nem is helyszínéül, de legalább mint szálláshelyet). Míg a hotelben rendszerint a szállás mellé szolgáltatások is járnak, az apartman esetén tulajdonképpen egy berendezett lakásról beszélünk, felszerelt konyhával, ahol magunknak biztosítjuk az étkezést és a takarítást is. Az apartman eredeti jelentésében gazdagon felszerelt, igényesen berendezett lakosztályt, lakást jelent, manapság viszont elsősorban az idegenforgalomban, nyaralással és szálláshelyekkel kapcsolatban találkozunk ezzel a kifejezéssel. Az interneten az apartman szálláshelyre rákeresve rengeteg találatot kapunk, általában per fő eloszlásban lehet válogatni a szálláshelyek között.
Sokszor bonyolult kérdés eldönteni, milyen szállást válasszunk - már ha hotel és apartman között tudunk választani. Az első és legfontosabb kérdés egy szállás kiválasztásakor: a saját igényeink (minél) pontos(abb) ismerete -  szeretnénk-e magunkkal vinni a fél lakásunkat és apartmant nézünk, vagy a teljes lazulásra vágyunk és szállodai szolgáltatást szeretnénk igénybe venni. Sok esetben, ha összeadjuk az összes járulékos költséget, ami egy apartman bérlése esetén keletkezik (bevásárlás, élelmiszerek, esetleg éttermi számlák, strandon különböző dolgok bérleti díja), előfordulhat, hogy egy szállodával olcsóbban jövünk ki.

Megoldás lehet az is, ha egy egész lakást vagy nyaralót bérlünk ki magánszemélytől - főleg akkor, ha családostul vesszük nyakunkba nyáron az országot. Az ehhez kapcsolódó hirdetések nem is hagyják ki ezt a pozitívumok közül; persze nyilván marketingszöveg, de ez esetben lehet igazság abban, hogy tényleg egy "intimebb" élményt jelenthet kibérelni egy egész nyaralóházat egy-két hétre, ahol a kutya sem zavar bennünket szabadidőnk tartalmas eltöltésében (vagy pont, hogy csak a szomszéd telken járőröző kutya).

Tőlünk nyugatabbra elterjedt a "home swap" ill. a "home exchange" jellegű szállásmegoldások a vakációk alkalmazásával - az erre a módszerre benevezett felek gyakorlatilag otthont cserélnek arra az egy-két hétre, amíg a célhelyen tartózkodnak, melynek igazából az előnye abban rejlik, hogy a szállásért így pénzt nem kell kiadni, hanem cserébe a saját lakásunkat ajánljuk fel a célhelyen lévő lakásért cserébe.