Sok a csokos az OTP-nél

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Várakozáson felül népszerű a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) az első lakásukat vásárlók körében.

Eddig mintegy 2,5 milliárd forint értékben több mint 2500 csok iránti kérelmet fogadott be az OTP Bank, akik közül több mint 800 igénylő már megkapta a támogatását - mondta Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

A csok fontos mérföldkő a hazai ingatlanhitelezési piac fellendítésében, hiszen használt lakások vásárlására és bővítésére is igénybe vehető. A támogatás összege 500 ezer forint és 3,25 millió forint között változhat a gyermekszámtól, a lakás nagyságától és energetikai minősítési osztályától függően.

A jelzáloghitelek iránti kereslet ettől függetlenül is 25 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. A válság éveiben a lakásvásárlások száma mintegy felére esett vissza; mára azonban az otthonteremtésüket elhalasztók úgy tűnik elérkezettnek látják az időt, hogy élve a csok előnyeivel, valamint a történelmileg alacsony hitelkamatokkal végre nyélbe üssék ingatlanvásárlásaikat.

A lakáspiac élénkülését segítették továbbá elő az alacsony banki kamatok is, melyek miatt sokan vásároltak befektetési céllal, bérbeadásra lakásokat. Az év végére, a csok hatásaival is számolva elérhetővé válik a válság előtti utolsó évben mért eladási szint.

Kedvező hatással bír a 2014. január 1-jétől bevezetett lakáshitel cafetéria a munkáltatók számára, akik így adó és járulékmentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel-törlesztését. Ez a lehetőség a munkáltató számára olcsóbb juttatási formát jelent, a munkavállaló számára pedig nagyobb juttatási összeget. A lakáshitel cafetériával eddig közel 1 milliárd forint adó és járulék-megtakarítást spóroltak a bank ügyfelei - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.