„Múzeum-körút” – lakásturisták az ingatlanpiacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ingatlaneladás, amennyiben teljesen egyedül intézed az ügyeit, nagyon sok időt vesz igénybe. Komoly szervezettségre van szükség ezekben a hónapokban...

A „felesleges szabadidőt” a legtöbben el is temetik ilyenkor. És ilyenkor jelennek meg a lakásnézést szórakozásnak és randevúnak tekintő emberek, a lakásturisták.

A lakásturisták általában még csak gondolati szinten közelítenek a lakásvásárláshoz, bizonytalanul nézelődnek. Túl sokat gondolkodnak, és valójában egyelőre nem szeretnének lakást venni. Sőt, akadnak olyanok is, akiknek tényleg csak szabadidős elfoglaltság a nézelődés, egyébként eszük ágában sincs vásárolni, beköltözni.

A legnagyobb probléma a lakásturistákkal az, hogy rabolják az időd, pénzed és energiád. Márpedig az ingatlaneladás egyébként is sokat emészt fel ezekből az erőforrásokból, ráadásul sokszor feleslegesen. Ahogyan hasztalan a hobbinézelődőkre fordított idő is.

Mivel az eladóknak általában nincs tapasztalatuk, ezért nem is tudják megkülönböztetni a valódi vevőket a nézelődő „nyaralóktól”. Ebből kifolyólag nagyon sok olyan embernek mutatják meg az otthonukat, akik meg sem közelítik a potenciális vevők halmazát, de még csak komolytalan érdeklődőnek sem érdemes őket nevezni.

Amellett, hogy ez egy valós erőforrásrabló tevékenység, az eladók gyakran pont emiatt válnak csalódottá, és esetleg adják fel a lakáseladást: a sok nézelődő mindegyikét esélyes vevőnek látják, a sok visszautasítást követően pedig úgy gondolják, ezen a piacon nem érdemes tovább árulni az ingatlant. Ez a legtöbb esetben nem igaz, hiszen a nemleges válasz leginkább olyanoktól érkezik, akik még át sem lépték a küszöböt, tudják, hogy nem veszik meg. Nem csak azt az egyet, másikat sem.

A lakásturisták kapcsán hamarosan megszólal ingatlanszakértőnk, valamint tippekkel és tanácsokkal is ellátja a lakáseladókat! (x)