„Múzeum-körút” II. – Szakértői vélemény: a lakásturisták leépíthetők

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakásturisták nem csak az eladók, de az ingatlanközvetítők életében is meghatározó szerepet játszanak. Előbbieknek energiáit rabolja...

Utóbbinak pedig nagyon fontos feladata, hogy megkímélje az ügyfeleit a kirándulóktól. Rák Edit, az Ingatlan-tanácsadó.hu szakértője a lakásturistákkal kapcsolatos tapasztalatairól írt.

A szakértő szerint lakásturisták alapvetően ártalmatlanok, eltekintve attól, hogy az a hobbijuk, hogy idegen emberek lakásait nézegetik, egy-egy ilyen „turnusban” naponta akár többet is. Ártani nem szeretnének senkinek, nem azért jönnek, hogy felmérjék a terepet egy jól előkészített betöréshez (sajnos, ilyenek is vannak), egyszerűen csak szórakozni szeretnének.

A baj az velük, hogy ezekből kivétel nélkül, szinte egyik esetben sem lesz vevő. Lesznek, akik vásárolnak majd, de inkább csak 3-5-10 év múlva, a többségük tényleg csak múzeumnak tekinti a megnézett ingatlanokat. Ezzel pedig a tulajdonosok életét nehezítik meg, akik az eladás körül felfokozott érzelmi állapotban – főleg, ha sürgősen kell lépniük –, hajlamosak minden érdeklődőben az igazi vevőt látni.

Az ügyfelek, aki eleinte egyedül árulta a lakását panaszkodik a visszautasítások miatt, amikor ezeknek töredéke csak valódi nemtetszés, a legtöbb érdeklődő valójában távol áll a vásárlás gondolatától. Sajnos emiatt sokan feladják az eladást, ha pedig nem ez történik, az egyébként is nehéz időszak még nehezebbé válik számukra. Időt, pénzt és energiát pazarolnak el a kíváncsiskodókra a rengeteg felesleges lakásmutatással, telefonhívással, kivett szabadnapokkal.

Rák Edit jó híre az, hogy a lakásturisták leépíthetőek, ha az ember tudja milyen jelekre kell, hogy odafigyeljen. Ingatlanközvetítőként, több, mint 10 éves szakmai múlttal a háta mögött már kitapasztalta, melyek azokat a tényezők, amelyek alapján kiszűrhetőek a valódi érdeklődők, és azok, akik csak programként tekintenek a lakásnézésre.

Cikksorozatunk harmadik részében tanácsokat és tippeket oszt meg a lakáseladókkal a témában. (x)