„Múzeum-körút” III. – Hogyan ismerhetjük fel a lakásturistákat?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakásturisták már a telefonban kiszűrhetőek, csak a jelekre kell odafigyelni.

Rák Edit az Ingatlan-tanácsadó.hu szakértője összegyűjtötte azt az 5 jelet, amelyeket figyelembe véve sokkal nagyobb eséllyel tudod kiszűrni az egyszerű kíváncsiskodókat a valódi érdeklődők közül. 100%-ig persze nem tudod majd elkerülni őket, de lényegesebb kevesebb problémát okoznak majd.

Telefonon keresnek, újabb érdeklődő a lakásra. Örülsz, de aztán felmerül benned – hiszen a legutolsó három mutatásod is mind „múzeumlátogató”volt – , hogy megint feleslegesen rohangálsz majd, és szervezed át a napodat. Ismerd fel a lakásturistát, és nyugodtan mondj neki nemet, ha nincs kedved hozzá!

Csak bizonyos időpontok jó neki
A lakásturistának nem lesz jó a délelőtt 11 óra, de a munkaidő után sokkal inkább. Sőt, a leginkább preferált időpont a hétvége lesz. Ha az érdeklődő mindenképpen ragaszkodik, hogy közösen víkendeljetek, óvakodj, esélyes, hogy egy komolytalan érdeklődővel van dolgod!

Többször járt a környéken, mint te
Feltétlen kérdezd meg tőle, hogy hány lakást nézett meg a környéken. Ha konkrét számot mond és az több, mint 5, vagy olyan kifejezéseket használ mint „rengeteg”, „nem is tudom megszámolni”, akkor szinte biztos, hogy turista szeretne kirándulni nálad.

Költözés???
Mindenképp tudakold meg, mikor tudna, szeretne költözni. Ha azt válaszolja, még nincs pontos elképzelése (de nem indokolja meg, miért) vagy, hogy neki mindegy, egyelőre csak nézelődik, akkor meglehet, hogy ő sem az igazi vevőd. A legtöbb komoly érdeklődő már tervekkel rendelkezik, de legalábbis körvonalazódik benne a dolog.

Kérdés nélkül
Ha vettél már ingatlant, te is tudod, hogy rengeteg kérdés merül fel. Ha az érdeklődő a telefonban kizárólag az időpont egyeztetésre szorítkozik, de nincsenek felmerülő, további kérdései, akkor szintén gyanús, hogy mindössze egy ingatan-műkedvelővel keveredtél össze.

Mit keres pontosan?
Sajnos, soha nem fogja azt mondani, hogy egy kis szórakozást, pedig akkor egyszerű lenne. Ha megkérdezed a telefonban, hogy pontosan milyen ingatlant keres, vannak-e esetleg preferenciái, akkor nem tud válaszolni: bizony ő is csak a szabadidejét szeretné a saját otthona helyett a tiédbe eltölteni.

Rák Edit úgy gondolja, ha valakin felfedezel kettőnél többet a jelekből, akkor érdemes elgondolkodni, mennyi energiát fektess belé. Érthető, ha félsz, hogy tényleg az igazi vevőt szalasztod el, ha gondolod, nem kell mindenkit egyből leráznod.

Mit javasol a szakértő, ő mit szokott tenni ilyen esetben? Ha mindenképpen akarsz adni egy esélyt, akkor egyeztess időpontot azutánra/azelőttre, amikor már egy komolyabb érdeklődőd egyébként is megy. Ha nagyon ragaszkodik egy időpontoz, de az neked nem jó, ne erőltesd (hidd el, aki tényleg látni akarja, az megoldja akkor, amikor neked jó!).

Ha úgy érzed, egyáltalán nem akarsz foglalkozni ezzel, az agyadra mentek az eddigiek, vagy inkább mégsem vágnál bele egyedül, akkor pedig ne félj ingatlanközvetítőt fogadni, aki leveszi a turistákkal és minden mással kapcsolatos terhetek a válladról. (x)