Ok az optimizmusra?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csökkent a megszűnő építőipari cégek száma

A harmadik negyedévben 1377 építőipari cég szűnt meg, 4 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban, és 16 százalékkal kevesebb mint az előző negyedévben - közölte az Opten céginformációs szolgáltató a cégadatbázis számait értékelő elemzésében pénteken az MTI-vel.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs üzletágának igazgatója szerint azonban nincs ok az örömre, mert a társaságok megszűnéséhez vezető eljárásból minden korábbinál több lehet folyamatban a cégbíróságon, az utolsó negyedévben és jövő év első felében is sok cég fog megszűnni.

Tavaly 7116 megszűnéshez vezető eljárás elindításáról határozott a bíróság, idén az első három negyedévben több mint 5600 jelent meg az építőipari cégstatisztikában. "Ezek az eljárások - fajtájuktól (végelszámolás, felszámolás, kényszertörlés) függően - egy-másfél év alatt zárulnak le, vagyis az elmúlt másfél évben közzétettek végeredménye még csak most fog beépülni a megszűnési rátába" - mondta Pertics Richárd a közlemény szerint. Az üzletági igazgató megjegyezte azt is: az ágazat termelési adatai és a megszűnő cégek számának alakulása között gyenge az összefüggés.

Kiemelte, hogy többnyire nem az aktív cégek mennek tönkre adósságokat hagyva hátra, hanem olyanok, amelyek már nem játszanak szerepet a gazdaságban, a magas megszűnési ráta így nem hat negatívan az ágazat teljesítményére.


Csökkent a megszűnő építőipari cégek száma

Az Opten által idézett adatok szerint az építőipari cégalapítások az elmúlt évekhez viszonyítva szintén alacsony szinten stagnálnak. A KSH adataira hivatkozva közölték, hogy az ágazat termelése hónapról hónapra alulmúlja a megelőző év azonos időszakának értékét, a szerződés is kevesebb.

Az Opten szerint a termelés és a szerződésállomány csökkenése azt mutatja, hogy "komoly problémák vannak az ágazat beruházási és finanszírozási oldalán". Hiányzik a befektetői bizalom, a pénzügyi szektor sokkal óvatosabb az ingatlanfejlesztési projektek finanszírozásával, mint a 2000-es évek elején.

Az Opten úgy értékeli, hogy mind a cégek számának alakulása, mind a termelési volumen kiábrándító egy fejlődő gazdaság számaihoz képest. Szerintük az ágazatot segítheti az áfa csökkentése, de látványos eredményeket csak a befektetői bizalom és a pénzügyi szektor stabilizálódása hozhat.