Ingatlantrendek az év végén

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mire számíthatnak a vevők és az eladók?

A Duna House novemberi adatokat feldolgozó elemzéséből úgy tűnik, elmarad az év végére remélt 150 ezres tranzakciószám, ugyanakkor 2015. lesz a válság utáni legerősebb év az ingatlanpiacon. A kereslet csökkenése tavasz óta tart, azonban akik novemberben érdeklődnek, ők ezt komoly vételi szándékkal teszik.

Milyen volt az országos lakáskörkép 2015 novemberében? Budapesten a panelek igen gyorsan elkeltek, 1,5-2 hónap alatt mindössze, de a téglalakások is csupán 2,5-3 hónapot töltöttek a piacon. A fővárosban csupán a forgalom 2%-a volt újépítésű, vidéken ennél magasabb, 4-7% volt ezek aránya. Tendenciaként megfigyelhető egyrészt az, hogy a szűkös kínálatból megveszik a gyengébb minőségű lakásokat is; másrészt az, hogy nagyon alacsony volt novemberben az alkuk átlaga: családi házak esetében 6-8%, míg lakásoknál 1-5% árcsökkentésre „kényszerültek” az eladók.

Az ingatlanpiac télen sem áll le


Panelárak:

  • Kelet-Magyarországon: 138 ezer Ft / m2
  • Nyugat-Magyarországon: 149 ezer Ft / m2
  • Pesten 250 ezer Ft / m2
  • Budán 318 ezer Ft / m2

Téglaépítésű lakások:

  • Kelet-Magyarországon: 186 ezer Ft / m2
  • Nyugat-Magyarországon: 193 ezer Ft / m2


Az ingatlanpiaci szereplők köre alapvetően négy csoportból tevődik össze: befektetők, első lakást vásárlók, nagyobb vagy éppenséggel kisebb lakásra vágyók, örökölt ingatlant eladók. Budapesten még mindig sok a befektető (38%); vidéken pedig kétszer annyi ingatlant adnak el örökségből mint a fővárosban.

Milyen értékű ingatlanokat keresnek a vásárlók? Vidéken az eladott ingatlanok 11%-a az 5 millió Ft alatti ársávban mozgott, 50%-uk 5-10 millió között, míg 20%-uk 10-15 millió között kelt el.

Pest megyében figyelemre méltó az árváltozás az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Budán egy éve még a 2-300 ezer Ft/m2 ársáv tette ki a forgalom zömét, idén azonban a drágulásnak köszönhetően a vevők 59%-a 400 ezer Ft/m2 fölötti árban költött. Pesten is hasonló a helyzet, itt a 400 ezer fölötti kategória 6%-ról 19%-ra ugrott. Ez a lakás ársávokban is meglátszott, ugyanis Pesten a 40 millió Ft fölötti lakások a forgalom 1%-ról 7%-ra növekedett.

Forrás: Duna House Barométer