Vigyázz, kész, tűz – az építési telekért!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megindult a roham a CSOK-ingatlanok építési telkeiért.

A családi otthonteremtési kedvezmény igénylését szabályozó két végleges rendelet kibocsátását a Kormány ugyan csak február 3-ra ígérte, az már most is tisztán érezhető, hogy megindult a hajsza a jó helyen levő építési telkekért. Az új CSOK 10 + 10 milliós támogatása sokak fantáziáját beindította és az 5%-os Áfával együtt soha vissza nem térő lehetőségként igyekeznek azt megragadni a családok Budapesten és vidéken egyaránt.


VÁLTOZÁSOK: Így módosul a CSOK 2016 februárjában >>

 

A CSOK-ingatlanoknak megfelelő budapesti külvárosi építési telkek iránt már 2015 végén megélénkült a kereslet, ami azóta csak tovább élénkült. Itt jelentősebb árnövekedésre kell számítani, mert a tavalyi túlkínálat után az idén ezek még gyorsabban elkelnek majd. Aki építkezésben gondolkodik, jó lesz, ha nem vár sokat és máris elkezdi böngészni a jobb helyeken eladó építési telkeket. Annál is inkább, hiszen jelen biztató finanszírozási környezetben a befektetők és az ingatlanfejlesztők sem fognak sokat késlekedni és lecsapnak a legjobb építési telekre. Úgy néz ki, a saját családi ház építésére alkalmas telkek drágulása Budapesten elkerülhetetlen lesz. Egyes ingatlanszakértők szerint 2016-ban a fővárosi telkek akár 20%-kal is drágulhatnak.

 

Beindul az új alkásépítés

 

Vidéken a megyei jogú városokban 10% felett lesz az áremelkedés mértéke, míg a kisebb városokban csupán annyi lesz a különbség, hogy az addig eladhatatlannak bizonyuló telkek is gazdára találnak majd. Nem meglepő módon, a vidék és Budapest összehasonlításában közös nevező lesz az új építésű házak esetében, hogy azok javarészt könnyűszerkezetes gyorsház-technológiával készülnek, hiszen ezeknél lehet legkönnyebben beleférni a CSOK-biztosította keretbe.

 

Az építési telekárak várhatóan jelentős mértékű áremelkedésen mennek át. Rossz hír az, hogy a telekáremelkedésnek nem lesz mi korlátot szabjon, szemben a tavaly elindult és 2016 év elején csúcsra járó új lakásáraknak. Utóbbiak esetében nem kell nagy jóstehetség, hogy kijelentsük, nagyon hamar el fognak kelni és mindaddig, amíg az új beruházók új ingatlanai fel nem épülnek és el nem árasztják a piacot, az árak meredek szárnyalásba kezdenek, hogy azután beálljanak egy egészséges árszínvonalra.

 

Általánosságban elmondható, hogy a lakosság részéről óriási az érdeklődés és kormányzati oldalról is nagyok az elvárások az új CSOK-kal szemben. Azonban sok múlik majd a februári végleges rendeletek szövegezésén, szabályozási feltételein, hogy milyen mértékben fog valós, kézzel fogható változásokat hozni az építőiparban, az építési telekárak, használt és új lakásárak felfutásában vagy a jelenlegi kötöttségek, bizonytalan családösszetartási kilátások kioltják annak remélt, átütő hatásait.