Csok - Új rendelet 2.0 - használt lakásra

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az új lakások után most ismertetjük a használt ingatlanokra vonatkozó részleteket is a szerdán megjelent kormányrendelet alapján.

Olvassa el előző cikkünket is, amely az új igatlanok építésére, illetve vásárlására vonatkozik! >>

A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményről (csok) megjelent kormányrendelet szerint egy gyerek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyerek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A Magyar Közlönyben megjelent, csütörtöktől hatályos rendelet alapján lakás vásárlásánál az ingatlan vételára legfeljebb 35 millió forint lehet, és maximum 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

A csokot a meglévő gyerekek után

 • életkori korlátozás nélkül igényelhetik a párok,

gyerekvállalásnál azonban feltétel:

 • a házasság megléte,
 • illetve, hogy a házaspár legalább egyike 40 év alatt legyen a kérelem benyújtásakor.

Fiatal házaspár két gyermekkel

A fiatal házaspárok legfeljebb két gyereket vállalhatnak használt lakás vásárlásánál vagy bővítésénél.

A rendelet előírja, hogy a kedvezmény a lakás vételárának megfizetésére vagy a meglévő lakás bővítésének bekerülési költségére használható fel. A kedvezményt házastársak vagy élettársak kizárólag együttesen igényelhetik.

A támogatás szempontjából gyermeknek számít:

 • a magzat a várandósság betöltött 24. hetét követően,
 • a vér szerinti vagy örökbefogadott 20 év alatti eltartott,
 • illetve a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulóknál a korhatár 25 év.

A lakás hasznos alapterületének el kell érnie:

 • egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert,
 • két gyermeknél az 50 négyzetmétert,
 • háromnál a 60 négyzetmétert,
 • négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert.

Lakás bővítésének minősül a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése, ideértve a tetőtér-beépítést is.

Az igénylés feltétele, hogy:

 • az igénylő büntetlennek számítson,
 • ne legyen az adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása,
 • illetve igazolni kell, hogy az igénylő, együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylő minimum 180 napja rendelkezik társadalombiztosítással (legfeljebb 30 nap megszakítással).

Az igénylőnek más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányada lehet, és vállalnia kell, hogy ő és az a gyermek, akire tekintettel a kedvezményt kérte 10 évig - a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig - a lakásban életvitelszerűen lakik. Az állam 10 évre jelzálogot jegyez be az ingatlanra.

Fiatal házaspár gyermekvállalása

A fiatal házaspár gyermekvállalásának teljesítésére (ami örökbefogadás is lehet) előírt határidő egy gyermeknél 4 év, kettőnél 8 év. Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalást a határidőig vagy a házasság felbontásának vagy érvénytelenítésének időpontjáig nem, vagy csak részben teljesíti, a támogatást kamatokkal kell visszafizetni.

Lakáscélú bankkölcsönnel rendelkezők a családi otthonteremtési kedvezményt a később született gyermekek után is igényelhetik, ennek összege gyerekenként 400 ezer forint, de ez a hitel törlesztésére kell fordítaniuk.