Apró ház apró építője [VIDEÓVAL]

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy 9 éves kislány épít kis méretű házakat hajléktalanoknak, menedékhely gyanánt.

Amikor Hailey eldöntötte, hogy menedéket akar építeni egy helyi hajléktalannak -- név szerint Edwardnak -- a szülei azt javasolták, hogy először készítsen tervrajzot. Így a Washington állambeli, Bremerton--i születésű 9 éves elkezdte tervezni a 32 négyzetméteres alapterületű kis házat, az alapoktól kezdve.

Hailey Fort egy igazi mini-filantróp. Szinte a semmiből épített házat.

Hailey Fort egy igazi mini-filantróp. Szinte a semmiből épített házat.

Hailey már többeknek épített dolgokat élete során, anyukájának, Mirandának, segítve az otthoni projektek kapcsán, a nagypapa tanácsait követve, valamint a saját dolgait is állandóan bütykölgeti. Amikor Edward házának az építésébe kezdett, mindent maga csinált, bár a szülei haszonos tippekkel látták el közben és segítettek neki a nehéz dolgok emelésében is. Miranda és a férje, Quentin, megtiltották, hogy Hailey motorfűrészt használjon és naponta csupán egy órát engedték dolgozni, így a ház -- mely szigetelt, vannak ablakai, valamint napelemei a villamos energia ellátáshoz -- elkészítése beletelt néhány hónapba. "Ha valamit a fejébe vesz, egész álló nap azon dolgozna" -- mondja Miranda.

A menedékhely Hailey munkásságának a sokadik állomása, a jótékonysági akcióját már 2012 óta végzi, amelyet anno 6 éves kislányként indított el. Hailey és az anyukája találkozott egy kéregető hajléktalan férfival, akinek adtak egy kis ételt. A hazafelé vezető úton, Hailey megkérdezte, hogy gondozhatna-e egy kertet, hogy ételt termesszen benne, amit annak a férfinak és a többi hajléktalannak adna, akikkel találkoztak. Azóta Hailey több mint 45 kilogramm terményt adományozott a kertjéből, melyet ő ápol. A következő évben tisztálkodási terméket kezdett el gyűjteni. Tavaly pedig ruházati cikkeket szedett össze, köztük több mint száz kabátot.

Hála az adományoknak, az első menedék hozzávetőlegesen csupán 400 $-ba került. Hailey a GoFundMe kampányon keresztül szerez pénzt. Tavaly ősszel ez meghaladta a 45.000 $-t, amit a szülei tartogatnak neki, amíg az összes célját nem teljesíti. "Hailey sok adományt kap az emberektől" -- mondja Miranda -- "de a tényleges  kertészkedés, az aratás és az építkezés az ő dolga."

"Bármikor megállhat, ha nem szeretné folytatni, mi nem erőltetjük." -- mondja Miranda. De Hailey saját célokat tűzött ki maga elé -- termeszteni és elajándékozni több mint 50 kilogramm élelmiszert a nyáron, valamint legalább tíz menedékhelyet építeni a következő két évben. A családja együttműködik a helyi templomokkal, hogy helyet találjanak a menedékhelyek számára, amelyek kerekekkel is rendelkeznek, a könnyebb szállítás érdekében. Hailey azt tervezi, hogy folytatja az építkezést és a dolgok megjavítását. "Mérnök szeretnék lenni" -- mondja ő. Eközben abban is reménykedik, hogy másokat is inspirál a tevékenysége: "Már azzal is segítheted a közösségedet akár, ha ültetsz egy fát, vagy rányitod valakire az ajtót."

Itt elolvashatja az eredeti cikket angolul is >>