NEM VICC! 90nm-es új építésű ház 2,5 millióért!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Afrikában már ezrével épülnek, mikor lesznek Magyarországon is?

Mindössze 100 USD négyzetméterenként annak a szegedi fejlesztésű háznak az ára, amit egy meglevő alapra hihetetlenül rövid idő alatt fel lehet húzni úgy, hogy azután már csak festeni kell a házat kívül - belül. A technológiát a korabeli Délép házgyári tudásbázisára alapozva vitték tovább a Grémound Kft. szakemberei.

Teljes értékű 100 négyzetméteres ház 2,5 millióért

Egyetlen Grémound gyár nagyságrendileg 400.000 nm lakóteret képes legyártani éves szinten, ami 40 nm-es szociális lakásokkal számolva 10.000 házat jelent, vagyis havi 900 lakást tudnak átadni. Ekkora méretű és volumenű házakra hazánkban természetesen nincs szükség, azonban az afrikai, indiai, közel-keleti elmaradott régiókban igen. Ott bizony több milliós nagyságrendet tesz ki a szociális bérlakásépítés elmaradása, amit téglából vagy más, építőanyagból sem időben, sem befektetési igényét tekintve sem voltak képesek megoldani - eddig. A szegedi cég újítása azonban ezeknek az elvárásoknak is eleget tud tenni.

A Grémound innovációja azért korszakalkotó, mert - szemben a korábbi eljárásokkal - a vakolás, gipszkartonozás, glettelés idő és költségigényes munkafázisai megspórolhatók. A technológia lényege az, hogy egy réteg külső és egy réteg belső, üreges, speciális gipszből előregyártott panelek határolta résbe elhelyezett vasalásra gyorskötésű, szintén speciálisan adalékolt beton kerül. Így egy monolitikus vasbeton szerkezetet kapnak, amelynek zsalui valójában az épület falait képezik. Az üreges gipszfal jó hőszigetelő tulajdonságokkal bír, az elektromos és gépészeti vezetékezés a falban könnyedén megoldható.

A Grémound Kft. technológiája mentőöv lehet a háború sújtotta régiók újjáépítésében, ill. a migrációs nyomás enyhítésében is, hiszen a háború lezárultával gyorsan és nagy tömegben gyártható lakásokkal a menekülő otthontalanok feje fölé is fedél kerülhet, ráadásul az építésben jelentős szerep hárul a helyi munkaerőre, amely révén a régió lakosságmegtartó ereje drasztikusan nőni fog. A technológiai lépésekről és az eljárás további gazdasági jelentőségéről - akár befektetői szemmel is nézve - többet tudhat meg a cég honlapján.