Korszerű kontra korszerűtlen

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Knauf szakértői szerint kevesebb energiahatékony ház épülhet a CSOK szabályozásának könnyítése miatt.

A szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation szakértői szerint az energiahatékonysági szempontból jelenleg is korszerűtlen magyarországi ingatlanállomány bővüléséhez vezet az a könnyítés, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény összegének megállapításánál a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni.

A cég MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelik: a januártól hatályos könnyített feltételek növelik ugyan az igénylők számát, de energiahatékonysági szempontból korszerűtlen házak építésére motiválnak.

Egy tavaly hatályba lépett rendelet értelmében a támogatásból, költségvetésből, pályázatból, uniós finanszírozással épülő ingatlanok esetében már a 2018-as energiahatékonysági előírásokat kell alkalmazni. A szabályozás alól azonban az új csok-rendszerben támogatásban részesülők a januári módosítások nyomán felmentést kapnak, és a korábban a támogatási rendszerbe épített 10, 20, illetve 30 százalékos energetikai bónuszok is megszűntek.

Az uniós direktíva szerinti rendeletnek megfelelően tehát a jövőben "A", de a CSOK-rendszerben akár "D" energetikai besorolású házak is épülhetnek Magyarországon, bár az ingatlanok várhatóan 2018-ra készülnek el. A Knauf Insulation szakértői szerint az lenne szerencsés, ha ezek is megfelelnének az akkor már érvényben levő szigorúbb energiahatékonysági szabályoknak.

Korszerű vagy korszerűtlen ingatlant épít?.

Korszerű vagy korszerűtlen ingatlant építene?

Az előírások nem teszik kötelezővé, de a 10+10 millió forintos támogatást igénylőknek mindenképpen érdemes hosszú távon gondolkodva azzal kalkulálni, hogy ha energetikailag korszerű ingatlant építenek vagy vásárolnak, akkor egy családi ház esetében a fűtési költség akár 50 százalékát is megspórolhatják - idézi a közlemény Aszódy Tamást, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatóját. Megjegyezte, hogy az energiahatékonysággal megtakarított összeget vissza lehet forgatni a második 10 millió forint hiteltörlesztésébe.

A társaság szerint állami szinten támogatni kellene az energiahatékonyságot javító beruházásokat. Hosszabb távon szükség lenne a felújítások, korszerűsítések támogatására is, mert jelenleg a családi házaknak csak 10,7 százaléka számít energetikai szempontból korszerűnek, és a legnagyobb energiamegtakarítási lehetőséget ezek felújítása jelentené.

A családoknak ezek a felújítások megterhelőek, a legtöbben még a kedvezményes kölcsönöket sem tudják igénybe venni. A Knauf Insulation januári lakossági felmérése szerint a nem, vagy nem megfelelően szigetelt ingatlanban élő tulajdonosok 55 százaléka csak akkor tudná elvégeztetni a hőszigetelési munkálatokat, ha állami pénzügyi segítséget kapna hozzá.