Ingatlanpiaci trendek 2016-ban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Milyen változások várhatók a lakásvásárlások terén?

A 2015-ös ingatlanpiaci fellendülés idén is folytatódik. Az élénkülés motorját az első lakásukat vásárlók, nagyobba költözők vagy éppen szétköltözők mellett új beszállókként a CSOK-ból finanszírozott vásárlók, valamint továbbra is a piacon nagy volumenben jelen levő befektetési célú vevők alkotják. Budapesten minden második ingatlanvásárló befektető volt.

2015-ben a lakásárak folyamatosan növekedtek, ez a tendencia idén várhatóan tovább folytatódik, ahogy az albérleti díjak szárnyalása is. Utóbbiak igen jelentős mértékben emelkedtek. A fővárosban a növekedés 40%-os volt, vidéken mintegy 20%-kal nőttek a bérleti díjak. Mind az általános albérleti díjnövekedés, mind az alacsony banki kamatok azok, amelyek együtt nagy mértékben erősítik a lakásbefektetői hajlandóságot. Jó tudni, hogy az országos szinten egyre növekvő számú ingatlan adásvételek harmadánál budapesti ingatlanokra szerződnek! A fővárosban az ingatlanárak és bérleti díjak valóban elszabadultak és nem látható még olyan jel a piacon, ami gátat szabna az emelkedésnek.

A használt lakások áremelkedése tovább tart

A használt lakások árai Budapesten átlagosan 20%-kal, vidéken 10%-kal nőttek. A panellakások országosan vizsgálva is átlagon felüli árnövekedést produkáltak. A budai panelek árai például 41%-kal emelkedtek.

Az új építésű lakások esetében a 2016. esztendő drasztikus kereslet-növekedést fog hozni az új CSOK bőkezű támogatási keretrendszere következtében. Vidéken szinte minden régióban lehet 10+10 milliós költséghatáron belül új lakásokat találni, Budapesten már kevésbé.

A vevőkör összetételénél érdekes - egyben magától értetődő - jelenség, hogy mind a házasságok, mind a válások számának alakulása leképezi az ingatlan adásvételik grafikonját. Minél több a családi esemény (házasság és válás), annál több a lakásvásárlás. Ennek megfelelően, az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint a vevők többségét mind a fővárosban mind vidéken a középkorosztály teszi ki. A negyvenes korosztály az adásvételik mintegy harmadánál lépett fel vevőként, a harmincasok 22%-ban, az ötvenesek 20%-ban, az ennél idősebbek 10%-ban, míg a többit a fiatal felnőttek tették ki.

Az ingatlanpiaci fellendülés tetten érhető az átlagos eladási idő vizsgálatával. Ahol pörög a piac, ott nem kell sokáig várni a vevőre. Más kérdés, hogy egy magasabb áron vajon mennyivel hosszabb ideig kellett volna árulni az ingatlant, hogy többért is el lehessen adni. Budapesten a panellakások átlagos értékesítési ideje mindössze egy hónapra csökkent, a téglalakásokat két hónapig, míg a családi házakat mintegy hat hónapig kell árulni, mire elkelnek. Panelek esetében országosan sem sokkal rossz a helyzet (hat hét), házaknál nincs különbség, míg téglaépítésű lakásoknál három hónap kell az eladáshoz.

A panellakás elérhető realitás, minden más a ködös távolba vész

Paneleknél az egyre gyorsabb értékesítési átfutási idő egyre minimálisabb mértékű alkupozícióval társul a stabilan magas keresletnek köszönhetően. Az alkupozíció a vidéki családi házaknál volt a legnagyobb - 9% -, míg panel és téglalakásoknál egyaránt 4% körül mozgott. Mi a panelek népszerűségének oka? Az új otthon után néző vásárlók többsége nem engedhet meg jobb minőséget magának, így a kereslet javarésze a még éppen elérhető árú panelek felé összpontosul. A családi házakat sem azért kénytelenek eladóik hat hónapon át árulni, mert nem lenne rá igény, hanem egyrészt ezek irányában kevésbé nyilvánul meg a spekulatív kereslet, ill. áruk sokkal kevesebbek számára megfizethető.

Azok, akik a panelt sem tudják megfizetni, de mégis különálló egzisztenciát szeretnének, nem marad más választás mint az albérlet. A bérleti díjak viszont éppen a stabil keresletre támaszkodva jelentős emelkedésbe kezdtek: tavaly országosan 20%-kal nőttek a díjak. A magas albérleti díjak, a biztos kereslet, kiegészülve egy alacsony szintű kamatkörnyezettel, kiváló befektetési céllá tette az ingatlanokat. Az elérhető hozamok régiónként és ingatlantípusonként különbözőek, de összességében 6,5% (Pest megye) és 10,5% (Kelet-Magyarország) között változnak. A magasabb hozamszázalék nem feltétlenül jelent összegszerűen több bevételt a tulajdonos számára, tekintve az akár többszörös ingatlanár-különbségeket.

A CSOK lendületet adhat az új lakások építésének

Összességében megállapíthatjuk, hogy nem látjuk semmi jelét annak, hogy bármi is fékezné egyrészt az ingatlanárak emelkedését, másrészt az ebből fakadó bérleti díj növekedését sem, ami tovább fogja gerjeszteni a spekulatív, befektetés jellegű, kiadási célú ingatlanvásárlásokat. Ahogy utóbbiak részaránya egyre nő a piacon, úgy fog egyre inkább ellehetetlenülni a fiatal felnőttek lakáshoz jutása, amiben talán csak az új CSOK jelenthet némi reménysugarat. A CSOK lehet az az erő, amely feltámaszthatja halottaiból az utóbbi években  egyre csökkenő számú lakásépítéseket és meghozhatja a nagybefektetők kedvét is beruházásaik elindításához. Kérdés, hogy ezen építkezések pozitív hatása mérhető lesz-e már idén is vagy inkább 2017-re tolódik át.