Alkalmi vétel 15 millió dollárért

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy “olcsón” vegyen luxusapartmant New York egyik legelőkelőbb épületében, a Dakota-házban.

Ha már gondolkozott azon, hogy milyen jó lenne Roberta Flack vagy Yoko Ono szomszédságában lakni, de nem volt rá elég pénze, akkor most itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy “olcsón” megszerezzen egy luxusapartmant New York egyik legdrágább és legelőkelőbb épületében, a Dakotában.

A 72. utca és a Central Park West sarkán álló ház 66-os számú lakását eladásra kínálják 15 millió dolláros (kb. 4.1 milliárd Ft) kikiáltási áron. Igaz, találkoztunk már drágább ingatlannal is Amerikában, de az nem csak egy lakás volt, hanem valóságos palota. A 4 hálóval, 4 és fél fürdőszobával, 7 fatüzeléses kandallóval, panoráma ablakokkal és keményfa padlóval ellátott kéró jelenleg Sean Goodrich és Leslie Finerman tulajdonát képzi, írja a CNBC.

Ez is jól mutatja, hogy még New York dübörgő ingatlanpiacára is érvényesek a gravitáció törvényei, hiszen a 66-os apartmant 2008-ban még 24 millió dollárért kínálták, és még tavaly szeptemberben is 17.5 milliót kértek érte. Ebből is egyértelműen látszik, hogy még ez a nagyon intentzív luxuspiac is folyamatosan lassul.

A Dakota-ház

Habár 2015 negyedik negyedévében Manhattanben a lakások átlagára 1.95 millióval rekordot döntött, a Compass, amerikai ingatlanközvetítő adatai szerint több mint 1000 helybeli lakás irányárát csökkentették a tárgyalt időszakban. Eközben a 66-os apartman jóval magasabban lett beárazva a környékbeli átlagnál, ami a Trulia adatai szerint 4.65 millió dollár.

A gótikus stílusú épület, ahol a Rosemary gyermek, 1968-as horror klasszikust forgatták, köztudottan a város egyik legexkluzívabb lakóháza. Az évek során olyan figyelemreméltó lakói voltak a létesítménynek, mint John Lennon vagy Judy Garland.

Ez, az átlagemebrek számára megfizethetetlen ár azt is feltételezi, hogy a potenciális vásárlónak meg kell felelnie az épület közismerten igényes lakóközösségének, akiket korábban már egy bírósági per keretében is diszkriminációval vádoltak, és olyan jelentkezőket utasítottak el, mint Melanie Griffith, Billy Joel vagy Cher.

Forrás: CNBC.com