Kertészet városlakóknak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Azoknak, akik szeretik a kertészkedést, de nincs elég helyük a lakásban, a tetőkertészet kiváló alternatívaként szolgálhat.

Azok számára, akik szeretik a kertészkedést, de nincs elég helyük a lakásban ahhoz, hogy kiélhessék ez irányú vágyaikat, a tetőkertészet kiváló alternatívaként szolgálhat. Ezen kívül még számos előnyei vannak ezeknek a lapostetőkön létrehozott oázisoknak. Tetőkertek építésével nem csupán haszontalannak ítélt helyek tehetők hasznossá, de az épület látképe is jelentősen javítható.

Ezek a lapostetőkön egyre gyakrabban előforduló kertek amellett, hogy egyedülálló módon teszik lehetővé a városi kertészeknek, hogy hobbijuknak éljenek, még az épület lakóinak energiafogyasztását is csökkenthetik azáltal, hogy szigetelést és árnyékot adnak az épületnek.Tetőkert építése előtt minden esetben ki kell kérni hozzáértő építész véleményét arról, hogy a tetőszerkezet teherbírása megfelel-e a rá tervezett kert általi terhelésnek. A felmérést követően eldönthető, hogy milyen jellegű kertet épüljön a tetőre: konténeres tetőkert vagy zöldtető.

 

Tetőkert


Konténeres tetőkert

A leggyakoribb tetőkert típusban könnyű konténeres növényeket alkalmaz, melyek segítségével nem csak a fenntartás lesz könnyű, de rugalmasabb megoldásokat enged meg, ráadásul kisebb költségvetésből. Az ehhez szükséges eszközöket gyakran be sem kell szerezni, mert jó eséllyel már megtalálhatóak a háztartásban. Nagyszerűen alkalmazhatók műanyag tálak, ételtároló dobozok, és tulajdonképpen bármi hasonló edény, aminek az aljára könnyedén lehet lyukakat fúrni a felesleges víz elvezetés céljából.

A konténeres tetőkertek kifejezetten sokoldalúak, hiszen amellett, hogy bármikor könnyedén át lehet rendezni őket, a téli fagy elől is megmenekíthetőek az arra érzékeny növények.


Zöldtető

A másik, jóval összetettebb tetőkert típus a zöldtető, ami a tető teljes kihasználható területének földdel, illetve növényzettel történő beborítását jelenti. Egy ilyen zöldövezet kialakításához a tetőre több különálló réteget kell felvinni, lehetőség szerint szakember bevonásával. Elsőként egy szigetelő rétegre van szükség, ami beázás ellen védi az épület felső szintjét. Ezt követheti egy könnyű kavicsos réteg, aminek a tetejére ajánlott valamilyen szűrő réteget elhelyezni, hogy öntözéskor csak a vizet engedje át, a földet ne. Az utolsó réteg természetesen magát az ültető közeget és a növényeket tartalmazza. Az alkalmazott földnek elég mélynek kell lennie ahhoz, hogy a növények kellően legyökerezhessenek benne, viszont a súlyuk vizesen sem okozhasson gondot a tetőszerkezetnek.


Azon felül, hogy gyönyörű látványt nyújthat egy növényekkel teli tető, az épület energiaháztartására is pozitív hatást gyakorol, és a kezdeti feladatok elvégzése után viszonylag kevés munkával fenntartható.