5 + 1 energiatakarékos ötlet, nem csak zöldeknek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az energiatakarékosság nagyon fontos környezetvédelmi szempont. És nem mellesleg, a pénztárcáját is védheti.

Adunk pár tippet, hogyan sprórolhat a közüzemi számlákon, közben pedig még a bolygónknak is kedvezhet.

1. Fagyassza be a hűtési időt

A nagy nyári hőségben - mint amilyen tavaly nyáron is volt - a klíma használata maga lehet a megváltás. Ám túlzott használata hatalmas áramszámlához vezethet. A mérték megtartásában nagy segítség lehet az időzítő használata.

Palmerston Residence

Ha légkondicionált szobában alszik, állítsa be a hűtés kezdetét akkorra, mielőtt le szokott feküdni, a viszont az automata állítsa le a hideg levegő befúvását még az ébrsztő óra csörgése előtt. Így elérheti a leghatékonyabb működést, a legkevesebb működési idő mellett. Valamint a felkelés is gördülékenyebb lesz, hiszen nem sok kedve van az embernek még öt perc “szundi”-hoz az egyre melegebb szobában.

Az ingatlanja lehűtéséhez itt olvashat további tippeket.

2. Pénzmosás, legálisan

A mosás talán a legvízigényesebb tevékenység, amit az otthonunkban végzünk, bár a technológiai újításoknak köszönhetően már spórolnak nekünk a gépek - persze, ha van lehetőségünk lecserélni a régi “hajdút” egy okosra. Amennyiben viszont hideg vizes programot választunk a kevésbé szennyezett ruhákhoz - ami kevesebb energiát igényel, lévén nem kell felmelegíteni a mosáshoz használt vizet - sok pénzt spórolhatunk, akár régi, akár pedig újabb gépet használunk.

California Closets

Az enegiacímkén lévő betűjel minden elektromos készülék beszerzésekor fontos szempont, a jobb besorolás pedig esetünkben azt jelenti, hogy a mosógép víztakarékosabb működést garantál, ami egyúttal a költségek megtakarításához is vezet. A gép megtömése helyett pedig célszerűbb lehet pár kisebb töltetű mosás indítása. Tartsuk be a használati utasításban feltüntetett súlyhatárokat, mert a hatékony vízhasználat csak ezek mentén érhető el.

3. Világítás más megvilágításban

A villany használata esetében már régen nem elegendő a “Kapcsold le a lámpát, ha kimész a szobából” - tanács. Az energiatakarékos izzók is szerepet kaptak, valamint a választott világítótest is teljesen más megvilágításba helyezheti a villanykörte választásunkat.

DINING ROOM

Arra figyeljünk, hogy az izzó teljesítménye a lámpatest kapacitását ne lépje túl, a magasabb Watt érték nem csupán nagyobb energiafelhasználást jelent, hanem sokkal tűzveszélyesebb is. Érdemes észben tartani, vagy felírni a kívánt értékeket, így könnyebb dolgunk lesz a vásárlásnál és az üzletekben lévő széles kínálat sem téríthet el a helyes típustól, ami a lámpánkba is illik és nem is generál egekbe szökő áramszámlát. A halogén és a LED izzók - habár drágábbak lehetnek - energiatakarékosságuk lévén mégis jobb döntésnek bizonyulhatnak.

4. Legyünk tiszták, zölden

Köztudott, hogy a samponozás és a fogmosás közben elzárt vízzel is sokat lehet megtakarítani, de mi mást tehetünk még, hogy csökkentsük a vízhasználatunkat, ezáltal pedig a vízszámlánkat?

The Huot Residence in the Oriental Warehouse

Például ne nyissuk meg a csapot teljesen, ha nem feltétlenül szükséges. Amíg az erős vízsugárral gyorsabban haladhatunk a tusolással, közben sokkal jobban pazaroljuk a vizet, mint egy közepes erősségűvel. Ha ismerjük magunkat és tudjuk, hogy ezekre a részletekre nem tudunk ügyelni, akkor fektessünk be egy olyan időzítő szerkezetbe, amely méri és automatikusan csökkenti a vízsugár erősségét a tusolás folyamán.

5. Költve spórolni?

Talán úgy tűnhet, hogy az olcsóbb készülékek vásárlásával körültekintő és okos döntést hoztunk, de hosszú távon ezek sokkal többe kerülhetnek nekünk, mint gondolnánk. Ne csak azt lássuk, hogy az energiatakarékos termékekért borsos árat kérnek el a boltban, hanem azt is, hogy ezek pár év alatt megtérülnek az alacsonyabb rezsiköltségek révén.

Green Building Features Abound in Bluemont, VA Home

Tekintsen a háztartási eszközeire úgy, mint hosszú távú befektetésekre. Ha megengedheti magának, az energiatakarékosabb változat mindig a jobbik döntés, de akkor sem kell a “rosszabbat” választani, ha nem tudja egy összegben kifizetni. Sok helyen van lehetőség részletfizetésre, aminek a költségeit úgyis kitermeljük magának az eszköznek a használatával.

6. Megtakarítások tálalva

Akár kézzel mosogat, akár mosogatógépet használ, a körültekintő használat elengedhetetlen az alacsony számlához.

Miele G6505 Sci CLST Lumen Dishwasher

Mint a mosógép esetében, a mosogatógépre is igaz, hogy hideg vízzel kevesebb energiát használ. Nem szükséges az edényeket leöblíteni, mielőtt a gépbe helyeznénk őket, valamint a levegőn is hagyhatjuk őket megszáradni, a mosogató szárítóprogramja helyett. A kézi mosogatásnál mindig győződjön meg a szivacson lévő elegendő mosogatószer mennyiségéről, ezzel vizet és időt is spórolhat.

Forrás: PropertyGuru.com.sg