Pihentagyú IngatlanHirdetés-Értelmező Kéziszótár

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hiánypótló alkotás, amit minden lakásvásárlónak ismerni kell, hogy olvasni tudjon a sorok között.

A végehossza-nincs ingatlanhirdetések böngészése közben életbevágó, hogy már a címből és a bevezetőből kiszűrjük azokat a hirdetéseket, amik érdekesek lehetnek számunkra, amelyek közt ott lapul valahol az az egy, amit izgatottan, de egyre fásultabban keresünk. Ezen kulcsszavak értelmezésében segít a PIHÉK, a Pihentagyú Ingatlanhirdetés-Értelmező Kéziszótár, hiszen bizonyos szavak, szókapcsolatok alatt mást ért az ingatlanközvetítő és mást a hirdetéseket böngésző lakásvásárló, ezért elengedhetetlen, hogy meglegyen a közös nevező.

Kellemes lelazulást kívánunk! 


KIS ÉKSZERDOBOZ
Előfeltételezés: Aranyos, modern garzon, élénk, de stílusos színválasztással.
Realitás: Lelakott garzon, húsz éve feketére festett hálószobafallal, citromsárga mennyezettel, olyan irányáron meghirdetve, ami az angol koronázási ékszerek egy-egy darabját is kifutná.


TÁVOL A VÁROS ZAJÁTÓL
Előfeltételezés: Csendes, kertvárosias környezetben, távol a rohanó világtól.
Realitás: Csendes, kihalt környezetben, ahonnan - aki csak tehette - már mindenki elmenekült. A posta heti egyszer kiáll fél órára autóval, a busz naponta kétszer, reggel hatkor és este nyolckor jár; a három kilométerre levő kisboltban mindig van kétnapos tej, kenyér és kötél a gyengébb idegzetűeknek.

Távol a város zajától - a semmi közepén.


EGYETEMISTÁKNAK KIVÁLÓ
Előfeltételezés: Közel a belvárosi egyetemekhez, praktikus elrendezésű helyiségekkel, minden szobában polccal és íróasztallal.
Realitás: Igénytelen lakás a korábbi hallgatók által leamortizált berendezéssel; bizonytalan - vagy inkább nagyon is biztos - eredetű foltokkal a tapétán; félúton - vagy éppen valamivel közelebb - az ELTE és a gödöllői egyetem között.


36 m2, 1+1 SZOBA
Előfeltételezés: Két szoba - egyik kisebb, másik nagyobb - 36 négyzetméteren.
Realitás: Az egyetlen valamire való helyisége feletti galéria ki lett nevezve hálószobának, a lichthofra nyíló valamikori kamra pedig félszobává avanzsált. Az egész rendkívül tágas hatást kelt a kiváló elrendezésnek köszönhetően: a minimál konyha - lavór és főzőlap egy asztalon - és a praktikus fürdőszoba - mosdó, tusoló, WC egyben, mindössze 3 m2-en -, egymásból nyílnak.


FEJLŐDŐ VÁROSRÉSZBEN
Előfeltételezés: Mindenhol modern lakások, új építésű üvegpaloták, plázák, szórakoztató központok; új úttal, gyors eléréssel a városközpontba.
Realitás: Szilárd út még nincs, csak por és sár. A vizet, csatornát jövő héten kötik be, addig a mobil WC-t lehet díjmentesen igénybe venni. Az építőmunkások büféjében van TV és lehet szendvicset kapni.


BEFEKTETÉSNEK KIVÁLÓ
Előfeltételezés: Hozzá se kell nyúlni, az értéke rövid időn belül magától megduplázódik és ráadásul olyan jó helyen van, hogy szükség esetén azonnal pénzzé lehet tenni.
Realitás: Az igazi pénznyelő. Miután az ingatlan teljes vételárát ráköltötte az ember, talán beköltözhető lesz a lakás, amit - jó esetben minimális veszteséggel -, két év hirdetés után értékesíteni lehet.

Befektetésnek kiváló - az igazi pénznyelő


RENDES LAKÓKÖZÖSSÉG
Előfeltételezés: Pont mint a Mátyás király téren - az épület egyébként a valóságban a XIX. kerületi Kós Károly tér 4. szám alatt található -, tele egymást jól ismerő, kedves lakóval, fiatalokkal és idősebbekkel egyaránt, kellemes harmóniában élve egymással.
Realitás: A lakóközösség rendesen utálja egymást, mindenki figyel mindenkit, de jelentéseiket csak egymás között osztják meg az önkéntes, alkalmi érdekszövetségekbe tömörült titkosügynökök. Ami mindannyiukban közös, hogy legjobban az új lakókat utálják.


IGAZI BÚVÓHELY
Előfeltételezés: Cuki kis lakás, távol a világ zajától, ahova minden nap öröm visszavonulni és belefeledkezni egymás társaságának maximális élvezetébe.
Realitás: Annyira kicsi lakás, hogy elbújni lehetetlenség benne, beleértve a mellékhelyiséget is, amit egy függöny választ el a nappalitól.


KREATÍV FIATALOKNAK
Előfeltételezés: A lakás szerkezetkész, az egyedi igényeknek és pénztárcavastagságnak megfelelően önállóan befejezhető.
Realitás: Elfogyott a kivitelezésre szánt pénz, ezért a lakásokat felkészen értékesítik a kulcsrakész állapotnak megfelelő árakon. A kőművesek annyi mindent elrontottak rajta, hogy ember legyen a talpán, aki ebből használható lakást hoz ki.


KERTRE NÉZŐ
Előfeltételezés: Az ablak kertre néz, parkosított zöldövezetben, kellemesen friss, virágillattal teli levegővel, csicsergő madarakkal, a természet szinte kézzel fogható közelségében.
Realitás: Az épület előtt található egy gondozatlan, gazos előkert, a háztól tíz méterre magasodó panelházak között a távolban - szép időben - lehet látni néhány fa üdén zöldellő lombját. Az ember hajlamos eljátszani a gondolattal, vajon ott valóban kertre néznek-e az ablakok.


MOST HÍVJON, MERT HOLNAP MÁR KÉSŐ
Előfeltételezés: Hol a telóm, azonnal hívnom kell ezt a számot, nehogy elvigyék előlem!
Realitás: Az utóbbi öt évben, évente váltott ingatlanosokkal próbáltak túladni a lakáson - semennyi sikerrel. Most azonban az aktuális ingatlanközvetítő olvasott egy cikket valahol az interneten a kulcsszavakról és ennek a varázsmondatnak a varázshatásától fellelkesülve azt gondolja, hogy olyan sürgősséget tud kelteni a vásárlókban, hogy azonnal megveszik a kecót - de legalábbis telefonálnak néhányan... 

Miután kiművelte magát az ingatlanhirdetésekvilágában, érdemes néhány hasznos definicóval is tisztában lenni, melyekről alábbi cikkünkben olvashat: Ingatlanszótár - minden, amit tudni érdemes!