Holnap indulunk nyaralni!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nyaraláskor jelentősen megnő a lakásbetörések száma.

A nyári megérdemelt pihenést nagyon el tudja rontani, ha a tulajdonos távollétében hívatlan látogatók állítanak be az ingatlanba és elviszik az értékeket.

A közösségi média elterjedésével egyenes arányban megnőtt a betörések lehetőségének kockázata is.

Hiszen egy ilyen felszabadult  és felelőtlen poszt után nem csak az ismerőseink értesülnek a nyaralásunkról, hanem a jóindulatúan rányomott lájkoknak és megosztásoknak köszönhetően az ismerőseink ismerősei is. Ennyi ember között pedig elég, ha csak egyetlen rossz szándékú akad, máris kész a baj.

A nyaralás közben készített képeket is biztonságosabb azután kiposztolni, hogy hazaértünk. Ugyan rendkívül nagy a kísértés az elismerések azonnali learatására, de jobb megelőzni a bajt mint áldozattá válni.

Védekezzünk a betörők ellen, ne áruljuk el, hogy nyaralni megyünk.

A magyarok általában félnek attól, hogy betörés áldozatává válnak - főleg az idősek és a kismamák -, pedig nem ők vannak a betörők célkeresztjében, hanem a 30-35 éves férfiak, akiknél értékes műszaki berendezések, ékszerek vagy jelentősebb mennyiségű készpénz is lehet otthon.

A betöréstől való félelem ellenére sokan felelőtlenek: este szellőztetéshez nyitva hagyják az ajtókat, ablakokat, kulcsot hagynak - még mindig - a lábtörlő vagy a virágcserép alatt. Pedig lenne mód a védekezésre: rácsok az ablakon, biztonsági ajtók, fúrásbiztos zárbetétek, huszonnégyórás távfelügyeleti rendszer, stb.

Ne tegyen kulcsot a virágcserép álá!

A betörők nem szeretik az időigényes, pepecselős "balhékat": 10-15 perc pakolás után nagyon megnő a lebukás kockázata. Riasztó lehet számukra az őrző-védő kutya, a biztonsági rács vagy a térfigyelő kamera megléte, a magas kerítés vagy a szomszédok, járókelők felbukkanásának lehetősége. Ugyanakkor az sem ritka, hogy az emeletes házakba surrannak be a nyitva hagyott ajtókon, ablakokon át úgy, hogy közben a lakók békésen alszanak az emeleten.

Akárhogyis van, jobb, ha senki nem kérkedik a vagyontárgyaival, nem tölt fel felelőtlenül a közösségi oldalakra lakásbelsőket is mutató családi képeket, ill. nem teszi jó előre közzé nyaralási úticélját és annak időtartamát.

Nem árt tudni, hogy a webkamerás laptopok, tabletek, telefonok kameráira illetéktelenek kívülről azok inaktív állapota mellett is rá tudnak csatlakozni, ezért tanácsos azokat leragasztani, mikor használaton kívül vannak.

Egy lakásbiztosítás azért mindenképpen jól jöhet, hogy minden felől nyugodtan aludhassunk.