Csúcson a lakásárak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nagyot nőttek a használt lakások árai.

2015-ben gyors áremelkedés bontakozott ki a lakáspiacon, aminek során a használt lakások ára 11, az új építésűeké pedig 8,0%-kal lett magasabb. 2016-ban további lendületet adott az áraknak a lakáspiac élénkítését célzó intézkedések bejelentése, így az I. negyedévben a használt lakások ára további 5,6%-kal, az új építésűeké pedig 4,7%-kal emelkedett. Ez derül ki a KSH Statisztikai Tükör című kiadványának legfrissebb számából.

Megugrott a lakáseladások száma is: 2015-ben összesen 134 ezer lakást értékesítettek, 18%-kal többet, mint egy évvel korábban. A 2016. I. negyedévi adatok a forgalom további élénkülésére utalnak, ebben az időszakban a forgalom bővülése 22%-ra becsülhető. A lakáspiaci forgalom emelkedése kizárólag a használtlakás-eladásnak tudható be. Az év első hónapjaiban nőtt a megkezdett lakásépítések száma, ennek hatása egyelőre nem érzékelhető a lakáspiacon.

A lakáspiaci válság után eltérő ütemben emelkedtek a lakásárak az ország különböző településein, ami fokozta az ingatlanpiac területi egyenlőtlenségeit. Kiugró mértékű drágulás jellemzi Budapestet, ahol 2016 I. negyedévében már reálértéken is közelítik az árak a válság előtt szintet.

Miközben a lakáspiaci forgalom összes volumene lassan visszatér a válság előtti szintre, területi összetétele mutat bizonyos átrendeződést Budapest javára. 2015-ben Budapest részesedése 47%-os volt, 3 százalékponttal több, mint a válság kezdetén, 2008-ban. Ezalatt a kisebb városok és a községek ingatlanforgalmának együttes aránya 42-ről 34%-ra esett vissza, a megyeszékhelyek részesedése pedig kisebb mértékben, de szintén csökkent (1 százalékponttal).

Az éves lakáspiaci forgalom összvolumene

A használt lakások iránti kereslet 2015-ben folyamatosan - rekordot is döntve - nőtt, míg az újaké tavaly év végén csökkent, majd a CSOK hatására 2016 I. negyedévében újra emelkedésbe kezdett.

A családi házak ingatlanpiaci részesedése a nagyvárosokban folyamatosan csökkenő mértéket mutat, a panelek nem változtak, míg a kisebb városokban, ill. községekben az eladott ingatlanok túlnyomórészt a családi házakból kerülnek ki 72%-ban.

A lakáspiaci árak alakulása - tiszta árváltozás (2010=100%)

A használtlakások reálértéke Budapesten szinte elérte a válság előtti szintet! A vidéki lakáspiac ettől jelentősen elmarad: megyeszékhelyek elmaradása e téren átlagosan 17%, a kisebb városoké 27%, a községeké pedig 34%-os.

A használt lakások árának alakulása a megyékben és a fővárosban

Budapesten és Győrben drágultak leginkább az ingatlanok, míg Csongrád megyében 12, Hajdú-Biharban 7%-kal nőttek az árak a 2008-as árakhoz képest. Három további terület áremelkedése pedig 5% körüli volt: Vas-, Bács-Kiskun- és Veszprém megye esetében.

Forrás: KSH