Hiba a CSOK-ban: nem gyerek a gyerek?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A 20 éves, középiskolás eltartott a CSOK elbírálásánál nem számít olyan gyermeknek, aki után felvehető a támogatás.

Az ombudsman a Családi Otthonteremtési Kedvezmény szabályozásának módosítását kérte a nemzetgazdasági minisztertől, mivel egy hozzá forduló család esete kapcsán kirekesztőnek találta azt. Az alapvető jogok biztosának a jelentését a Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra.

Amennyiben a mai szabályozás alapján szeretné valaki az új ingatlan építéséhez vagy megvásárlásához igénybe venni a CSOK-ot, valamint olyan 20 éves gyermeket nevel a háztartásában, aki még közoktatásban, nappali tagozaton folytat tanulmányokat, az a szülő nem tekinthető a támogatásra jogosultnak. Legalábbis ezen gyermeke után nem. Ellenben az ugyanilyen korú, főiskolás hallgatót eltartó szülő igénybe veheti a támogatást.

Magyarázatként Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy a jogalkotó a szabályozásnál azt vette figyelembe, hogy jellemzően a tanulók befejezik a középfokú tanulmányaikat eddig az életkorig.

A középiskolát nem mindenki abszolválja 20 éves koráig.

De lehet-e a többségi társadalomból kiindulva hátrányban részesíteni talán nem is olyan kevés számú családot? A mai fiatalok ugyanis jellemzően tovább maradnak az oktatás kötelékében, ezért pedig nem feltétlenül a felsőoktatás felel csupán. (Példának okáért jelen cikk írója is 21 évesen fejezte be középiskolai pályafutását, évismétlés nélkül.) Egy kis évveszteség, egy nulladik osztály a gimnáziumban, valamint egy érettségit követő 1-2 éves szakmaképzés, és máris betöltötte a gyerek a 20-at.

A szabályozás megalkotásánál elegendő lett volna egy már működőt alapul venni, például a Családi Pótlékra való jogosultságot, mert ugye aki után ezt igénybe veheti a szülő, az biztosan eltartott, önálló jövedelemmel még nem rendelkező gyermek.

Reméljük, hogy novemberben, amikor is összegzik a CSOK-kal kapcsolatos tapasztalatokat, az ombudsman javaslatai alapján korrigálják a hibát és a "lifelong learning" hívei is új otthonba költözhetnek. Legalábbis az esélyük legyen meg rá.