A világ legszebb épületei

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tényleg van olyan, hogy a világ legszebb épülete?

100 éve még könnyen ki lehetett választani a világ legszebb épületeit.

Parthenon. Persze.
Parthenon


Taj Mahal. Abszolút.

Taj Mahal
Hagia Sophia. Semmi kétség.

Hagia Sophia

Mára azonban ezt a fogalmat a modernista építészek olyannyira átalakították, hogy nekünk is újra kell értelmeznünk a szépség építészeti fogalmát.

Abban azonban egyet érthetünk, hogy ma a világ legszebb épületének a címe legalábbis megkérdőjelezhető. Minden bizonnyal köztük lenne a Sagrada Família székesegyház Barcelonából, amely a tetszik és nem-tetszik határán egyensúlyozva égeti be magát örökre az emlékezetünkbe.

Sagrada Familia
A szépség azonban nem csak tetszés, sokkal több annál. Amikor valami igazán szépet látunk, akkor valódi érzelmek törnek fel bennünk, libabőrösek leszünk, mint amikor egy olyan csodát látunk mint az Akron Boys and Girls Club II tetőszerkezete, ami büszkén emelkedik ki a poros alabamai kisváros egyébként teljesen unalmas épületének síkjából.
Akron Boys and Girls Club II
Vagy amikor kicsúszik a szánkon egy nevetségesen elnyújtott "Wow!" a Dubai Burj Al Arab magasban lebegő teraszáról széttekintve. A hatvanemeletes vitorla alakú szálloda méltán vált Dubai gazdagságának jelképévé, valamint a helyiek büszkeségévé, előkelő helyet betöltve a világ kozmopolita turistáinak bakancslistáján.

Burj Al Arab
Igen, bizonyos témák egyértelmű választások a világ legszebb épületeinek listáján. Valamiért imádjuk a vízzel körülvett épületeket, hiszen a lemenő napsugarak alkotta fényhíd minden este páratlan látvány. Gondoljunk csak a Lincoln Memorial lábánál elterülő varászlatos vízfelületre.
Lincoln Memorial


Ennél jobban csak a színek és minták játékáért vagyunk odáig. A Netherlands Institute for Sound and Vision épülete egyértelműen pszichedelikus élmény.

Netherlands Institute for Sound and Vision


Hol itt a következetesség? Sehol. Hiszen Kant óta tudjuk, hogy "Szép az, ami érdek nélkül tetszik." És ez bizony egyénenként változik.