Befektetési ötletek ingatlanvásárlóknak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hol ér a legtöbbet a pénze, ahol a legtöbbet kapja érte?

Az alacsony jegybanki alapkamatok miatt az emberek tömegesen vették ki a pénzüket a bankból és a sokféle befektetési alapnál biztonságosabb ingatlanbefektetés felé nyitottak. A megnövekedett érdeklődés felkorbácsolta az ingatlanpiacot, meredek növekedésnek indultak az árak. A lakásárak tetőzése egyre inkább úgy tűnik, még várat magára.

Ingatlanvásárlás befektetésnek

Ahol jól megy
Azonban országos szinten a lakásár-emelkedés nem volt sem egységes, sem egyöntetű. Az emelkedés mértéke egyértelműen a fővárosban volt kiugróan magas. Rendesen megemelkedtek az ingatlanárak a megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban és a fejlett ipari régiókban. A kecskeméti Mercedes gyár, a Daimler-Chrysler befektetése egyedüliként elég volt arra, hogy a város ingatlanpiaca fellendüljön, hiszen a megnövekedett létszámú munkaerő gyorsan felszívta az eladó ingatlanokat. Az új lakások építését, valamint értékesítését pedig a városban megjelenő - főleg német - menedzsment pezsdítette fel. Ugyanez a folyamat már korábban lejátszódott Győrött és Szombathelyen is.

Az ingatlanárak emelkedését nem csak az ipari beruházások hajtják, hanem a turisztikai-idegenforgalmi jellegűek is, amire kiváló iskolapélda Hajdúszoboszló. Debrecenben a kórházberuházás hozott fellendülést, Szegeden az ELI fogja felkavarni az állóvizet. A Balatonnál mintegy 30%-kal emelkedtek az ingatlanárak, a partközeli nyaralók még ennél is többel.

Ahol a legjobban megy
Budapest ingatlanpiaci helyezete több szempontból egyedülálló. A fővárosban minden megvan, ami az ingatlanár-emelkedéshez kell. Egyrészt az itt élőknek van a legtöbb befektetnivaló tőkéjük, másrészt itt koncentráltan rendelkezésre állnak azok a tényezők, amik felhajtják az árakat:

 

  • külföldi beruházók logisztikai központokat hoznak létre,

 

  • gyártók a termelőkapacitásukat telepítik ide,

 

  • munkalehetőségek tekintetében is Budapestnek van a legerősebb lakosságmegtartó ereje,

 

  • valamint a turisztikai-idegenforgalmi látnivalókból és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúrából is itt van a legszélesebb és legmélyebb választék.

 

  • Ingatlanpiaci szempontból elég csupán az albérletkiadási célú - felköltözők, ill. felsőfokú oktatásban részt vevők számára - lakásvásárlásokat megemlíteni, aminek manapság egyre komolyabb vetélytársa az AirBnb.


Ahol nem olyan jól megy
Az országos ingatlanpiac azonban nem mindenhol szárnyal - pontosabban mondva -, a hátrányosabb helyzetű régiókban kifejezetten mélyrepülésben van. Észak -és Dél-Alföld, valamint Közép-Magyarország ilyen. Itt az átlagos ingatlanárak még mindig jócskán a válság előtti szint alatt vannak. Az átlagot csupán a nagyobb városokban tapasztalható élénkülés húzza felfelé. A címünkben feltett kérdésünkre tehát az az egyértelmű válasz adódik, hogy ugyanabból az összegből sokkal kisebb lakást vagy házat lehet vásárolni, ill. sokkal kisebb vagy rosszabb helyen levő albérlethez lehet jutni a fővárosban és a nagyobb városokban mint vidéken.

Vidéken többet ér a forint

Luxuslakás 129 millióért Budapesten

Míg a főváros V. kerületében korábbi válogatott futballistánk 91 négyzetméteres, felújított luxuslakásáért 129 milliót kell kiperkálni,  addig ugyanennyiért hat(!) ugyanekkora, újépítésű lakást lehet venni Békéscsabán.

Egyetlen pesti luxuslakás áráért hat kapható Békéscsabán

Talán kicsit sarkítjuk a helyzetet, de a tendencia érzékelhető. Aki veszi a bátorságot, hogy vidéken vásároljon ingatlant magának, biztosan többet kap ugyanannyi pénzért. Az, hogy aztán mennyire lesz mobilizálható a befektetése, az már más kérdés. Kétségtelen, hogy egy nagyvárosban könnyebb keresletre találni, míg egy faluban könnyen beragadhat a pénzünk egy nehezebben eladható házban.