Belépő az okosotthonokba: Nest tanítható termosztát

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Nest harmadik generációs, intelligens termosztátja kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi az életét. Ráadásul még spórol is vele!

A termosztát nem egy új találmány, hiszen a kézzel működő verzió - "Csavard fel a gázt, Ilonkám!" - óta azért már ezeket a dolgokat nem kézzel kell végezni, hanem viszonylag elegánsan, előre beállítva, hogy reggel se kelljen szétfagyni, amikor felkel az ember vagy a munkából megérkezve ne jégverem fogadjon.

Na de mit tud ez az "okostermosztát" hetvenötezerért? Kapunk egy nagyobbacska, messziről is jól látható kijelzőt és egy olyan szenzorrendszert, amely a házban lévő mozgás érzékelésének segítségével - Farsight - magától megtanulja és beállítja a szoba hőmérsékletét (fűtés / hűtés), és pl. távozás után visszább veszi azt - mégha erről a nagy reggeli rohanásban el is feledkeznénk.

A készülék beállításakor hozzá lehet adni a család tagjainak okostelefonját, mindenféle hőmérsékleti preferenciájukkal együtt, így a Nest termosztátja tudni fogja, hogy Ilonka megvan télen 19 Celsius fokban is a nagyszobában, de Józsi bácsi minimum 25 fokot igényel meccsnézés közben.

Nest harmadik generációs okostermosztát

A Nest szerint okostermosztátjuk használatával akár 10 százalékot is spórolhat fűtésszezonban és 15 százalékot nyáron a légkondi energiafelhasználásán. A készülék kazánfigyelő funkciója időben jelezni fogja annak rendellenes működését és még időben kijelzi a beavatkozás szükségességét.