CSOK 2016 - banki beszámolók

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A CSOK remekül sikerült beharangozója után 2017. lehet az első sikeres év.

A CSOK több módosítása lépett életbe az idén. Most már nemcsak új ingatlanokra, használt lakásra, családi házra, hanem házbővítésre is igénybe vehető.

A bankoknál továbbra is nagy az érdeklődés és sok igénylés is érkezik a CSOK-ra, de hatása egyelőre csak mérsékelten érezhető. Az egyértelműen látszik, hogy nagyon hiányoznak a piacról az új lakások, amivel 2017-ben elvileg már nem lesz gond. Viszont kevésbé kedvező az a tény, hogy a CSOK mellé a többségnek hitel is kell a lakásvásárláshoz.

OTP

Az OTP-nél a CSOK igénybeadás 2016. eleje óta közelít a hétezerhez, ebből mintegy ötezret már folyósítottak is.

A CSOK-igénylők fele továbbra is az OTP-t választja.

Az összes CSOK igénylés döntő hányada (70%) továbbra is használtlakás-vásárláshoz kapcsolódik a banknál. A 2017. január 1. óta azonban az újlakás-vásárlási és építési hitelcéllal beadott CSOK-igénylések több mint háromnegyede a 10+10 milliós konstrukcióra érkezett. Így várhatóan a társasházi újlakás-vásárlások dömpingje a következő évi statisztikákban lesz majd egyértelműen látható.

Budapest Bank
A Budapest Bankhoz 2016. végéig kb. száz CSOK-os kérelem érkezett, és ezek 80 százalékát a pénzintézet megfelelőnek találta. A folyósítás, valamint az ügyletek elbírálása folyamatos. A lakáshiteles ügyfeleik mindössze 10 százaléka igényel egyébként CSOK-ot is a kölcsön mellé. A beérkezett kérelmek alapján úgy látja a bank, hogy sokkal többen kérik használt lakásra a támogatást, mint új építésű ingatlanra vagy építkezésre.

Banki beszámolók a CSOK-ról

Az átlagosan igényelt hitelösszeg lakáshiteleknél 10 millió, szabad felhasználású hiteleknél 5,5 millió forint körül alakult. Azt is elárulták, hogy a CSOK iránt folyamatosan nagy az érdeklődés, a befogadott, illetve megvalósult igénylés viszont ehhez képest alacsonynak mondható.

CIB Bank
A CIB Bank is jelentős érdeklődést tapasztalt a CSOK-kal kapcsolatban. Náluk az igénylők 73 százaléka kamattámogatott vagy piaci hitellel együtt veszi fel a CSOK-ot. Az áfa-visszaigénylést kevesebben kérték a CSOK mellé.

Az igényt benyújtó ügyfeleik 60 százaléka használtlakás-vásárlására veszi igénybe a támogatást, a többi 35 százalék építkezéshez, 3 százalék bővítéshez, és valamivel több mint 2 százalék új lakás vásárlásához.

A CSOK mellé elérhető Otthonteremtési Hitelt átlagosan 8,45 millió forint összegben igénylik, míg piaci kamatozású hitelt - a CSOK mellé - átlagosan 9,44 millió forintos összegben kérik.

MKB Bank
Az MKB-nál több mint 500 igénybejelentés volt idén, és persze jóval több érdeklődő, mint amennyi végül szerződött és folyósításban is részesült. Inkább a keleti régióban nagyobb az érdeklődés a CSOK iránt, viszont egyedül náluk fele-fele arányban van az új és a használt lakások aránya. A legnagyobb nehézséget a rengeteg hatósági igazolás beszerzése adja, valamint az egyszerűsített eljárásra vonatkozó alig féléves jogszabály módosítása az építési hiteleknél. Emiatt ők is mindenképp azt javasolják az ügyfeleknek, hogy körültekintően tájékozódjanak, mielőtt döntést hoznak.

Kétszer mérj...
Az igénylések során esetenként előforduló probléma, hogy az ingatlan nem felel meg a jogszabályban meghatározott feltételeknek, ez pedig a hitelkérelem benyújtását követően, az értékbecslés során derül ki. A gördülékeny ügyintézés érdekében az ügyfeleknek ezért minden bank azt tanácsolja, hogy mielőtt belevágnak a CSOK-ba, mindenképpen érdeklődjenek bankfiókban, hogy mindenben eleget tesznek-e az igénylési feltételeknek.

2017-es várakozások
A társasházi és magánerős építkezések, valamint a lakásvásárlások szezonalitása miatt a bankok a jelzáloghitelek és a CSOK-igénylések további emelkedésére számítanak. Szakértők szerint az év első felében elindult új társasházi projektek átadása 2017. tavaszától igazi áttörést hozhat a lakáspiacon.

A lakásépítések évek óta nem látott felfutását jelzi, hogy csak a takarékoknál és a Takarékbanknál folyamatban lévő, értékesítési célú lakásépítési ügyletek több ezer lakás átadását valószínűsítik, ezek finanszírozási igénye pedig több tízmilliárd forintot is eléri. Ehhez még hozzájön az is, hogy a társasházi projektek átadása 2017. tavaszától tovább növeli majd a jelzáloghitelek és a CSOK iránti keresletet. Ezzel egyidejűleg több használt ingatlan fog piacra kerülni tovább élénkítve a piacot és talán kis mértékben fékezve az ingatlanok áremelkedését.