Három gyerek, három szoba, négy kerék - egy álom?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Érdekes felmérés a magyarok lakhatási helyzetéről és vágyaikról. Nem ott és nem úgy élünk, ahogy szeretnénk.

A CIB Bank és az NRC piackutató cég reprezentatív felmérést végzett a témában, és ebből kiderült, hogy a lakosság nagy része 100 négyzetméteres, legalább háromszobás családi házban szeretne lakni - a magyar lakások átlagos alapterülete ennél 15 négyzetméterrel kisebb.

Ingatlanok.hu hírek és érdekességek

A megkérdezettek 45 százaléka nagyobb lakásra vágyik.

A felmérésben résztvevők 90%-a válaszolta azt, hogy fontos, hogy otthon érezze magát abban a lakásban, ahol él, ehhez képest csak egy igen szűk réteg volt az, aki valóban elégedett a lakáskörülményeivel. Minden ötödik ember érezte úgy a válaszadáskor, hogy jelenlegi otthonában szeretné leélni az életét. A megkérdezettek 50%-a azt mondta, jól érzi magát ott, ahol most lakik, azonban nem kizárt, hogy a jelenleginél jobb lakóhelyet is találhatna magának.

Van, aki már megtalálta álomotthonát

A magyarok 54%-a jelenleg is családi házban él, míg 27 százalék társasházban, 19 százalék pedig panelben. A megkérdezettek többsége - konkrétan 80%-uk - számára azonban az álomotthon a családi házat jelentené.

A szobák számában is nagy az eltérés a vágyott otthon és a valóság között: a válaszadók közel fele maximum kétszobás lakásban él, miközben 77 százalékuk legalább három szobát szeretne látni álomotthonában. A többség arra szavazott, hogy minimum 100 négyzetméter lenne az, amit ideálisnak tartana, miközben a legtöbbjük 85 négyzetméteren él. A lakás típusa és mérete mellett a magas fenntartási költség is elégedetlenségi forrás: a felmérés résztvevőinek 61 százaléka jelezte, hogy nem bánná, ha az ingatlanának nem lenne ennyire magas a rezsije.

Design modern beltér

A válaszadók a felmérés idején átlagosan a harmadik otthonukban élnek. Bár többségük (ez 56 százalékot jelent) itt érzi magát a legjobban az eddigi otthonaik közül, 27 százalék mondta azt, hogy valamelyik korábbi otthonában még boldogabb volt. Közülük a legtöbben (48 százalék) a környéket jelölték meg okként, de a korábbi otthon hangulata (41 százalék) és a lakótársak személye (38 százalék) is többször került megnevezésre.

A válaszadók mintegy fele jelezte, hogy az otthon típusával, illetve méretével való elégedetlensége esetén szívesen elköltözne, ha azt az anyagi lehetőségei is megengednék. Vagyis ezek szerint az elképzelt otthon elérése főként anyagi kérdés.

Az álomlakás sokaknak álom marad

A költözés kapcsán felmerülő források tekintetében érdekesség lehet, hogy a lakásvásárlási célú hitelfelvételt a válaszadók 73 százaléka felelősségteljes döntésnek tartja. Ez különösen magas arányt mutat, hiszen jelenlegi otthonuk megvásárlásához a válaszadók csupán ötöde vett igénybe banki kölcsönt, és közel ugyanannyian (16 százalékuk) vannak azok, akik államilag támogatott lakáshitelt is felvettek erre a célra. Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) vagy annak elődjét, a szocpolt 15 százalék igényelte jelenlegi ingatlana megvásárlásához.