A CSOK-igénylések összértéke meghaladja a 100 milliárd forintot

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A 3 vagy több gyermeket vállalók 80%-a él a CSOK mellé felvehető kedvező kamatozású hitellel. Az otthonteremtési program élénkítő hatása érezhetővé vált.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta: 2017 januárjáig majdnem 39 ezer család nyújtott be támogatási kérelmet, az igénylések összértéke pedig megközelítette a 95 milliárd forintot. Az államtitkár közlése szerint a lakosság túlnyomó többsége ismeri és támogatja az otthonteremtési programot.

A kormánynak készült felmérések szerint a magyar családok 97 százaléka hallott már az otthonteremtési támogatásokról. Kiemelte, amíg a kormány hivatalban van, addig lehet számítani az otthonteremtési programra.

ingatlanok.hu

Az otthonteremtés az egyik olyan terület, ahol jól érezhető Magyarország erősödése. A kormány becslései szerint, ha tízezerrel több új lakás épül, az fél százalékkal emelheti a gazdasági növekedést, valamint 14-16 ezer új munkahelyet is teremthet - mondta el Dömötör Csaba.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára közölte, a három vagy több gyermeket nevelő, illetve vállaló családok közül

ötből négyen élnek a 25 évre szóló tízmillió forintos garantáltan három százalék alatti kamatozású hitel lehetőségével, amelyet a tízmillió forintos vissza nem fizetendő támogatás mellé vehetnek fel.

Emellett folyamatos eltolódás látható az új ingatlanok vásárlása felé, azaz egyre többen választják a csok erre felvehető formáját - tette hozzá az államtitkár. Elmondta azt is, hogy a 2016-ban csok-ot igénylők közül minden harmadik család előre vállalt gyereket, ez a következő tíz évben mintegy tízezer gyerek születését jelenti.

Novák Katalin szólt arról is, hogy a magyarok többsége saját lakásban lakik és a fiataloknak is fontos a saját tulajdon. Ezt bizonyítja a Magyar Ifjúság Kutatás 2016, amelynek gyorsjelentése szerint

 a fiatalok 81 százaléka fontosnak tartja a saját lakást.

A kormánynak ezért az a célja, hogy minden magyar embert saját tulajdonú otthonhoz juttasson - jelentette ki az államtitkár. Az otthonteremtési program meghirdetésének demográfiai és gazdaságélénkítési célja volt. Mostanra mindkét tekintetében jelentős előrelépés történt - emelte ki.

Forrás: MTI

Bővebb információ és kérdések a CSOK-ról: csok.co.hu
CSOK kompatibilis ingatlanok: csokingatlanok.hu