Legendás sci-fi filmek forgatási helyszínei

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ezek nem mesterségesen kreált díszletek, hanem valóságosan létező épületek, melyek megihlették a rendezőket.

A science-fiction alkotások jó részében a valóságostól jócskán eltérő módon ábrázolják a jövő városait és épületeit. Gyakori elem a túlzsúfoltság, a mindent átjáró bűnözési hullám, máskor a háború utóhatásait és a különböző járványokat próbálják legyőzni a szerencsés (?) túlélők.

Nemegyszer felismerhetünk azonban egy-egy ismerős épületet, hiszen a filmesek sokszor forgatnak jelenleg is álló, valódi épületek falai között. Ld. a nagy sikerű 'Éhezők viadala' trilógia helyszíneit alább. Teszik ezt néha azért, mert a film története valamilyen módon kötődik a jelenhez, vagy pedig simán azért, mert maga az objektum is kellően futurisztikus külsővel rendelkezik.

Álljon itt 14 olyan építmény, amelyek ténylegesen létezőek és megjelenésükkel hozzájárultak a film hangulatának megteremtéséhez, ráadásul bárki meglátogathatja azokat.

Szárnyas fejvadász (1982)
Los Angeles, Kalifornia

Az 1982-es sci-fi klasszikus helyszíne a futurisztikus Los Angeles volt, amely számos helyi nevezetességet is bemutatott. Az egyik legszembetűnőbb a Bradbury épület, ahol a főszereplő, Harrison Ford egy sereg replikánssal harcolt, és ahol a végső párbaj is lezajlott. Az akciójelenetek többségét a belső udvaron vették fel, amely a mai napig nyitva áll a publikum előtt.

Szárnyas Fejvadász

Szárnyas Fejvadász

Az utca másik oldalán, szemben a Bradbury Buildinggel áll a Pan Am Building, amely a filmforgatás erejéig a "Yukon Hotel" nevet vette fel, ahol a film elején a főszereplő, Deckard, egy replikánst fog el. A nyitójelenet pedig, ahol parancsba kapja, hogy mindegyiket el kell pusztítania, a Union Station vasútállomáson berendezett helyszínen játszódott.

Deckard lakását az Ennis House épületkomplexumban rendezték be. Ezt Frank Lloyd Wright tervezte, akinek az ihletet a maják templomai szolgáltatták. Az épület egyébként már 1930. óta rendszeresen felbukkan a filmekben, amelyet a nagyközönség idegenvezető kalauzolásával barangolhat be.

Szárnyas Fejvadász

Ennis House

Szárnyas Fejvadász
Ennis House

Emlékmás (1990)
Mexikóváros, Mexikó

Paul Verhoeven rendező eredetileg Houstonban akarta forgatni a filmet, de a könyvelők szóltak neki, hogy talán inkább mégsem. Így Verhoeven kénytelen volt áthurcolkodni Mexikóvárosba, a Chururbusco Studióba, illetve a város egyéb részein forgatni. Így került a filmbe a Hotel Nikko is, amely nem csak forgatási helyszínként, hanem a stáb szálláshelyeként is szolgált.

Emlékmás
Hotel Nikko

Az a jelenet, ahol a film főszereplője, Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) egy igen brutális lövöldözés közben egy járókelő testét pajzsként használva elmenekül, szintén nem díszletek előtt zajlott. A Metro Chabacano metróállomáson forgatták, ahol néhány élénkebb képzelőerővel rendelkező járókelő állítólag még a mai napig látja a kamuvér nyomait a falakon.

Emlékmás (1990)
Metro Chabacano metróállomás

Robotzsaru (1987)
Dallas, Texas

Paul Verhovennek, ha Houstont nem is, de azért Texast sikerült elcsípnie, igaz, még az Emlékmás előtt. A történet szerint ugyan Detroitban játszódik az utópisztikus, robotzsarus sci-fi, valójában a filmezés nagy része Dallasban zajlott.

Robotzsaru (1987)
Plaza of the Americas

Az OCP (Omni Consumer Products), azaz a filmbéli főgonosz cég főhadiszállása három különböző helyszínből állt össze - a dallasi polgármesteri iroda (alsó képen) szolgáltatta a külső képeket, a belső jelenetek egy részét a Plaza of the Americas (felső képen) belsejében forgatták, a garázsjelentek pedig a Rosewood Crescent szállodában készültek.

Főgonosz főhadiszállás
Rosewood Crescent szálloda

Logan futása (1976)
Fort Worth, Texas

Logan futása (1976)
Fort Worth Water Gardens

A Fort Worth Water Gardens mű-vízesése volt az, ami a filmben a város hidroelektronikus generátoraként jelent meg. A Philip Johnson tervezte Water Gardens beton-vízesései eléggé futurisztikusnak tűntek a hetvenes évek végén. A lépcsők alján pedig egy tükröződő medence várta az odalátogatókat, akik 38 lépcsőn keresztül ereszkedhetnek le, miközben a körülöttük lévő lépcsőkön és teraszokon vízesések zuhognak.

Éhezők viadala (2012/2013)
Henry River Mill Village, Észak-Karolina

Az Éhezők Viadala trilógiája egy elszegényedett, szénbányászattal foglalkozó vidéken játszódik. Az első film nagy részét Észak-Karolinában forgatták, ahol a 12-es körzet központjának adott otthont a falu.

Éhezők viadala (2012/2013)

Éhezők viadala (2012/2013)

Az 1904-ben épített ház egykoron a Henry folyó mellé épült textilgyár munkásainak adott szállást. Az 1980-as években a gyár bezárt, a város pedig elnéptelenedett.

A trilógia legújabb részében, amely a Futótűz címet viseli, a főszereplő, Katniss, az egyik meghívott vendég a gonosz Snow Elnök (Donald Sutherland) birtokán rendezett partin. Ennek helyszíneként a Swan House szolgál, amelyet az 1920-as években építettek egy gyapotültetvény-tulajdonos számára. A ház Atlantától északra található, egy Buckhead nevezetű helyiségben.

Éhezők viadala - Futótűz
Swan House

Atlanta Marriot Marquis szállodája a filmbéli győztesek szálláshelyeként jelenik meg a mozivásznon. Számos jelenetben láthatjuk a hotel lenyűgöző belsejét és jellegzetes liftjét. Érdekes, hogy a szálloda a forgatás alatt zavartalanul fogadta a vendégeket. Jena Malone színésznő számára lett is ebből egy kissé kínos emléke. A kérdéses jelenetben félmeztelenül kellett kiszállnia a liftből, amely azonban nem a megfelelő emeleten állt meg, a színésznő és a vendégek egy részének igen nagy meglepetésére.

Éhezők viadala
Marriot Marquis szálloda

Brazil (1985)
Egyesült Királyság és Franciaország

Terry Gilliam 1985-ös disztópikus szatírájának forgatásakor a filmesek mind angol, mind pedig francia helyszíneken is forgattak.

A filmbéli Sam Lowry (Jonathan Pryce) munkahelyének a Millenium Mills adott otthont, amely egy kelet-londoni elhagyatott lisztgyár volt, még a 20. század elejéről.

Brazil (1985)
Millenium Hills

A Lowry saját otthonában játszódó jeleneteket Párizsban vették fel, a lakás az Espaces d'Abraxas nevet viselő komplexumban található, amelyet Ricardo Bofill tervezett, és a filmkészítők szerint az ősi görög körszínházak hangulatát volt hivatott felidézni.

Brazil (1985)

Espaces d'Abraxas

Gattaca (1997)
Marin County, Kalifornia, USA

A jelenetek nagy részét a Marin County önkormányzati komplexumában forgatták le, amely San Franciscótól északra található. Tervezője Frank Lloyd Wright. Az épületet korábban is felhasználták már filmforgatáshoz, mégpedig George Lucas 1971-es THX-1138 című alkotásában.

Gattaca (1997)
Marin County Civic Center

Egy másik jelenetben felfedezhetjük Los Angeles polgármesteri hivatalát, amely a filmben egy koncertteremnek volt berendezve - a két főszereplő itt randizik először.

Gattaca (1997)

Los Angeles City Hall

Menekülés New Yorkból (1981)
St. Louis, Illinois, St. Louis, Missouri, New York

A cím ellenére a filmforgatás nagy része nem New Yorkban zajlott, mivel a rendező, John Carpenter attól tartott, hogy túl sokba kerülne a vászonra álmodott díszlet ottani megjelenítése. Végül New York helyett St. Louisra esett a választás, ahol a házak nagy része hasonlít a new yorkiakra: kellőképpen "le voltak harcolva", így díszletre sem kellett - annyit - költeni.

Menekülés New Yorkból (1981)

East St. Louis

Persze volt olyan jelenet, amelyet nem lehetett máshol leforgatni - lásd az alsó képet. Carpenteré volt az első filmes csapat, amelynek engedélyezték, hogy Liberty Island szigetén forgassanak, pont ott, ahol a Szabadság-szobor is áll, és ahol a film egyik fontos jelenete játszódik.

Menekülés New Yorkból (1981)

Liberty Island