10 ingatlanból 9 nem megfelelő

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tudta, hogy 19 százalékkal több energiát használnak a magyar ingatlanok az uniós átlaghoz képest? Rezsicsökkentés ide vagy oda, a háztartások is spórolhatnak.

A WWF (Természetvédelmi Világalap) magyarországi szervezetének tanulmánya szerint 19 százalékkal több hőenergiát használnak a magyarországi lakások az uniós átlaghoz képest. Az ország energiafogyasztásának 40 százalékát az épületek teszik ki, ennek is háromnegyed része a fűtés.

A hidegebb telek azonban nem feltétlenül jelentenének többlet fűtésköltséget, ha az épületek megfelelően lennének szigetelve. Azonban a hazai ingatlanok hőtechnikai követelménye nem megfelelő.

Hőveszteség
Egy bécsi lakóházhoz képest például egy budapesti ingatlan kétszer annyi energiát fogyaszt.

Az ingatlanok 87 százaléka nem rendelkezik megfelelő szigeteléssel.

Egy átlagos magyar háztartás a bevételének harmadát fizeti rezsire, melynek háromnegyed részét a fűtés teszi ki. Az épületek szigetelésével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla. A megfelelő szigetelés a falak állapotától függően akár 60 százalékos energiamegtakarítást is eredményezhet.

Amennyiben a fűtési és hűtési rendszeren is spórolni szeretne, akkor a szigetelés tekinthető a legmegfelelőbb beruházásnak. A befektés akár 4 év alatt is megtérülhet.

Az Otthon Melege pályázati-, és az MFB hitel támogatási programja fűtés és energiahatékonysági korszerűsítésre nyújt lehetőséget családi ház vagy akár lakás esetében. A környezetvédelem mellett a pénztárcában is több maradhat a fűtéskorszerűsítéssel és a megfelelő szigeteléssel.

Az állami korszerűsítésre igénybe vehető támogatási lehetőségekről bővebben alábbi cikkeinkben olvashat:
Korszerűsítsen állami támogatással! Indul az Otthon Melege Program
Korszerűsítse állami támogatással fűtési rendszerét!